.

Holnaptól több lesz a világosságAz univerzum végtelenségében a Naprendszer csupán egy jelentéktelen porszem és ennek a porszemnek is csupán egy apró részlete a Föld, az emberiség otthona. Nekünk mégis ez a minden.


Mai életünket már annyira nem befolyásolja a nappalok hossza, mint dédszüleink életét, de örülünk a tavasz beköszöntésének, a természet éledésének. A mai nappal lezárult a csillagászati tél és megkezdődik a tavasz.
 

Ma értünk el ahhoz a nevezetes időponthoz, amikor megegyezik a nappal és az éjszaka hossza

 

Vannak dolgok, amiket az emberek már ősidőktől fogva észrevettek, mivel ezek az események minden évben szabályszerűen ismétlődnek. Ezek megfigyelése adott támpontot az ősi csillagászoknak valamilyen naptár megalkotására. Ezekben jelezték a földeken végzendő munkák idejét, ezekhez tudták igazítani ünnepeiket, és ezek alapján tudták követni az idő múlását.
Már az ősi népek is megfigyelték az év négy nevezetes időpontját. A tavaszi, őszi nap-éj egyenlőséget, valamint a nyári és az téli napfordulót.
 

2020 március 20. Tavaszi nap-éj egyenlőség


 Nap-éj egyenlőségről akkor beszélünk, amikor a napsugarak merőlegesen esnek az Egyenlítőre. Innen kezdve a nap fokozatosan észak felé vonuk égi pályáján, és a Föld forgástengelyének ferdesége miatt az északi félteke kapja az intenzívebb napsugarakat.
A déli féltekén ez az időpont viszont az ősz kezdetét jelenti.
 

A Föld helyzete a négy nevezetes időpontban

Ettől a naptol számítjuk a csillagászati tavaszt. Ez a népi hagyományokban jelentős időpont a tavaszi munkák kezdetét jelentette, és a népi hiedelmek szerint ilyenkor dőlt el a várható termés bősége.

A kelták és a germánok az Ostara nevű ünnepet időzítették a tavaszi nap-éj egyenlőség idejére. amiből Később megszületett  ennek angolszász megfelelője, az Eostre, amiből az easter, vagyis a húsvét szó ered. Az emberek ilyenkor magokat vetettek, termékenységet jelképező tojást festettek, és mindent megtettek annak érdekében, hogy gazdag termésben legyen részük.

Japánban minden nap-éj egyenlőség nemzeti ünnep. Iránban és más közép-ázsiai országokban ennél is nagyobb vigasságot rendeznek, mert ilyenkor ünneplik a perzsa újévet, a noruzt.
A tavaszi nap-éj egyenlőség mindenütt a természet éledését az élet újraindítását jelenti.

Napjainkban a hagyományok már nem szerves részei a modern ember életének, mert a XXI. századra elvesztettük a szoros kapcsolatunkat a természettel, amit jelenleg is próbálunk újratanulni.

A tavasz mindenütt az élet újra indulását jelenti. Reméljük ebben a koronavírusos időszakban is egy jobb élet magjai csíráznak  és egy békésebb, egymásra és a természetre jobban figyelő emberiség kel életre a járvány elmúltával.
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol