.

Holdfesztivál egy spanyol falubanÍzelítő a fesztivál hangulatából

Costa del Sol folyamatosan kínálja a látványosságokat, rendezvényeket a helyieknek és az ide látogató turistáknak. Az egyik ilyen rendezvény, ami minden évben ezreket vonz Guaroba (egy falu a hegyek ölelésében, a Marbellatól 30 kilóméterre) a Luna Mora fesztivál.
 

Guaro még nappali fényben
(A falu nevének kiejtésével vigyázni kell, mert más hangsúllyal és két rr-el ejtve azokat a lányokat jelnti, akik az utcasarkon árulják bájaikat.)

Az idén tizenkettedszerre megrendezett fesztivál célja az andalúz hagyományok felelevenítése. Ennek keretében különböző programokat, az egész városkát behálózó kirakodó vásárt, jellegzetes helyi ételeket italokat, dalokat, táncokat bemutató eseménysort rendeznek.
 
A faluban nincs elég hely a több ezer látogató kocsijának elhelyezésére, ezért a városkától 4 kilóméterre egy viszonylag síkabb területen alakítottak ki parkolót, ahonnan szünet nélkül reggel 5 óráig autóbuszok hordják  a turistákat a főtérig és vissza.
A hatalmas érdeklődést, és a jó szervezést mutatja, hogy a buszokra váró hosszú sorban sem kellett 5-10 percnél többet ácsorogni.
 
A Hold ünnepén lekapcsolják a közvilágítást és csupán a Hold, meg több mint 25 ezer gyertya fénye ad különleges hangulatot az utcáknak. A hangulatot növelik az időnként feltűnő jelmezes felvonulók, akik gólyalábon táncolva szórakoztatják a tömeget.
Van itt minden, ami hozzátartozik a vásári hangulathoz. Bábjáték a gyerekek számára, az elmaradhatatlan churros a felnőtteknek, kölönböző andalúz sajtok, édességek, valamint rengeteg csecse-becse minden korosztálynak.

Az utcák szélén, a házak ablakaiban mindenütt gyertyák, gyertyák, gyertyák. Nem is hiányzott a közvilágítás. Az egyik téren ügyességi játákok, a másikon étterem, az utcák két oldalán meg a vásáros sátrak százai. Nem csoda, hogy évek alatt nagy hírre tett szert ez az egyedi hangulatú rendezvény. A főtéren álló ház gyertyékkal megvilágított Hold dekorációja emlékeztet a fesztivál nevére.
Az utcákon tömeg, a házak ablakaiban gyertyák
 
Ezzel a látvánnyal búcsuzott a vásár

Eredetileg úgy gondoltam, megnézzük mi van itt, és egy óra múlva elmegyünk. Nem szeretem a tömeget a tülekedést, de nézelődéssel, eszegetéssel észrevétlen repült az idő. Az órámra pillantva azt vettem észre már bőven elmúlt éjfél és ránk még 30 kilóméternyi kanyargós hegyi út vár. A parkolóhoz vívő buszra várva láttuk, bizony még ilyen későn is egymás után érkeznek a tele buszok. Nem is tudom miért csodálkoztam, hiszen reggel ötig még sok idő van. A spanyolok szeretik a fiesztákat.
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol