.

Hogyan vált be a sokat kritizált svéd modell?
Nincs kijárási korlátozás


A svédek viszonylag lazán kezelték a koronavírussal kapcsolatos korlátozásokat, de a gazdasági visszaesést ők sem tudják elkerülni. Ez nem a víruskezelés miatt következik be, hanem a világban kialakult gazdasági visszaesés miatt.  A svéd gazdaság az első negyedévben fél százalékos GDP növekedést ért el a 2,6 százalékos uniós recesszióhoz képest. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a külső hatások következtében év végére közel hat százalékos éves recesszió várható Svédországban. A fertőzöttek és elhunytak száma jóval alacsonyabb mint Hollandiában és Belgiumban, de a finnekhez és norvégokhoz képest rosszabb a helyzet. A második hullám lehet a döntő a svéd modell megítélésében.

Svédország azon kevesek közé tartozik a világon, ahol a szigorú járványügyi intézkedések elkerülése mellett döntöttek. Az éttermek, a bárok és a határok folyamatosan nyitva vannak a 16 év alattiak iskolába járnak, sportolnak és munkába is járnak az emberek, bár azért az otthonról dolgozást preferálják, de egy helyen 50 főnél többen nem gyűlhetnek össze.

A svédek azért döntöttek az általános iskolabezárás és a kijárási korlátozások ellen, mert úgy látták, hogy az ilyen „drákói intézkedések” nem tarthatók fenn sokáig és fölöslegesen rombolják a gazdaságot és a társadalmi közérzetet.

A gazdaság

Az idei év első negyedének adataiból úgy tűnik, a svédek jobban jártak, mint a karantént választó országok: márciusban a svéd GDP csak 0,3 százalékkal esett az előző negyedvhez képest, szemben az eurózóna 3,8 százalékával. Éves összehasonlításban pedig 0,5 százalékos volt a GDP növekedés, míg az EU-ban 2,6 százalékos visszaesést regisztráltak.

Recessziós előrejelzések (forrás: Európai Bizottság)

Nagy a függés az exporttól

Ezek persze így is szomorú számok – értenek egyet az elemzők. Vagyis elképzelhető, hogy az eltérő járványkezelési modell ellenére a svédek végül ugyanoda lyukadnak ki, mint azok, akik a szigorúbb intézkedések mellett tették le a voksot. Ennek oka nem módszerük hibája, hanem az, hogy nem tudják magukat függetleníteni a világtól. Kis, nyitott gazdaságról van szó, amely jelentős gyáriparral rendelkezik. Így hiába lehetett dolgozni Svédországban, ha a termékeiket nem tudják a világban értékesíteni.

Emiatt például a Volvo autók és teherautók gyártása hetekig állt, mert Európa más országaiban nem volt kereslet, vagy problémák adódtak az ellátási lánccal.

Relatív a halálozási ráta 

Tény, hogy a svéd halálozási ráta nagyobb, mint a szomszédos, teljesen lezárt északi államokban, de meg sem közelíti a kijárási korlátozásokkal bénított olasz, spanyol és brit arányokat.

Svédország 10 230 000 lakosából 3 992 fő halt meg a koronavírus miatt (0,39%)
Spanyolország lakosainak száma 46 940 000 fő ebből 28 638-an haltak meg a koronavírus kapcsán.(0,61%), vagyis arányaiban másfélszer többen mint a svédeknél.
(Az elhalálozások száma a Johns Hopkins egyetem vírus jelentéseket összesítő honlapjának május 23-i adatai)
 

A statisztikák a tesztek alapján kimutatott fertőzésekből számolják az elhalálozások százalékát, de nem az osszes fertőzőtt számából. Ez a szám ismeretlen. Ezek a számok inkább azt mutatják, hány embert teszteltek. Hogy pontosan lehessen tudni a fertőzöttek valós számát, ahoz az adott ország teljes lakosságát kellene letesztelni.

Április első napjaiban a Stanford  egyetem kutatói Amerikában önálló kutatásba kezdtek. 3300 Santa Clara-i lakost teszteltek és  az eredmények szerint minden 66. ember bizonyult koronavírus által fertőzöttnek. Ez alapján úgy becsülték, akár 80-szor több lehet a valós fertőzött, mint amit a hivatalos adatok mutatnak. Ezek a kaliforniai adatok jellemzőek lehetnek a járvány által legjobban éríntett területeken is.  Amennyiben ez bebizonyosodik, úgy a koronavírus halálozási rátája a töredékére csökken.

Jobban rávilágit a járvány hatására, ha az elhalálozásokat nem tesztelések számához, hanem a vizsgált területen lévő lakosok számához viszonyítjuk.


Mindezek alapján ma még nehéz győztest hirdetni a különféle járványstratégiák között. Talán egy év múlva lehet majd megmondani, mi a nyerő taktika a koronavírussal szemben.  A szigorú elzártságot alkalmazó országok a saját módszerüket nyilvánítják az egyetlen járható útnak, és igyekeznek meggyőzni polgáraikat a svéd út eredménytelenségéről.
Néhány cikk amelyben a statisztikai adatokat figyelmen kívül hagyva a módszer eredménytelenségét bizonygatják.

Már a jegybank is aggódik: katasztrófához vezethet a svéd modell
Hiába dicsérték, a svéd modell eddig totális katasztrófa ...
A svédeknek volt igazuk? Korántsem. A lecsengő járvány első ...
Nem vált be a svéd modell: rendkívüli felhatalmazást kapott a kormány június 30-ig

A cikkeket olvasva, olyan érzése támad az embernek, mintha a cikkírók ellendrukkerei lennének a svéd módszer sikerének. Hát igen, ha kiderül, hogy így is sikeresen lehet kezelni a koronavírust, abból komoly botrányok és számonkérések lehetnek a sokkal nagyobb társadalmi szigort és a gazdaság ideiglenes megbénítását is elrendelő országokban.

Svédországban alkalmazott laza módszer ellenére, a járvány nem robbant be, mint Olaszországban, Spanyolországban vagy Nagy-Britanniában, és az egészségügyben a többi beteg ellátása is folyamatosan biztosított, mivel nem volt teljes leállás. A gazdaság újranyitása is simábban mehet, mint máshol. 

Összességében elmondható, hogy Svédországot lényegesen kisebb gazdasági kár éri, mint a többi országot és a mortalitás arányaiban jelentősen kisebb a dél-európai országokénál.  Azért ott is voltak hibák. A nyugdíjasotthonok ott sem kaptak kellő figyelmet, részben ez a magas időskori halálozás oka, (A vírus következtében életüket vesztettek átlagéletkora 70 év feletti)  Az egészségügy felszereltségével is adódtak problémák. Állítólag, lesznek felelősök és lesznek büntetések is. - írja a novekedes.hu

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol