.

Hogyan vált be a sokat kritizált svéd modell?
Nincs kijárási korlátozás


A svédek viszonylag lazán kezelték a koronavírussal kapcsolatos korlátozásokat, de a gazdasági visszaesést ők sem tudják elkerülni. Ez nem a víruskezelés miatt következik be, hanem a világban kialakult gazdasági visszaesés miatt.  A svéd gazdaság az első negyedévben fél százalékos GDP növekedést ért el a 2,6 százalékos uniós recesszióhoz képest. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a külső hatások következtében év végére közel hat százalékos éves recesszió várható Svédországban. A fertőzöttek és elhunytak száma jóval alacsonyabb mint Hollandiában és Belgiumban, de a finnekhez és norvégokhoz képest rosszabb a helyzet. A második hullám lehet a döntő a svéd modell megítélésében.

Svédország azon kevesek közé tartozik a világon, ahol a szigorú járványügyi intézkedések elkerülése mellett döntöttek. Az éttermek, a bárok és a határok folyamatosan nyitva vannak a 16 év alattiak iskolába járnak, sportolnak és munkába is járnak az emberek, bár azért az otthonról dolgozást preferálják, de egy helyen 50 főnél többen nem gyűlhetnek össze.

A svédek azért döntöttek az általános iskolabezárás és a kijárási korlátozások ellen, mert úgy látták, hogy az ilyen „drákói intézkedések” nem tarthatók fenn sokáig és fölöslegesen rombolják a gazdaságot és a társadalmi közérzetet.

A gazdaság

Az idei év első negyedének adataiból úgy tűnik, a svédek jobban jártak, mint a karantént választó országok: márciusban a svéd GDP csak 0,3 százalékkal esett az előző negyedvhez képest, szemben az eurózóna 3,8 százalékával. Éves összehasonlításban pedig 0,5 százalékos volt a GDP növekedés, míg az EU-ban 2,6 százalékos visszaesést regisztráltak.

Recessziós előrejelzések (forrás: Európai Bizottság)

Nagy a függés az exporttól

Ezek persze így is szomorú számok – értenek egyet az elemzők. Vagyis elképzelhető, hogy az eltérő járványkezelési modell ellenére a svédek végül ugyanoda lyukadnak ki, mint azok, akik a szigorúbb intézkedések mellett tették le a voksot. Ennek oka nem módszerük hibája, hanem az, hogy nem tudják magukat függetleníteni a világtól. Kis, nyitott gazdaságról van szó, amely jelentős gyáriparral rendelkezik. Így hiába lehetett dolgozni Svédországban, ha a termékeiket nem tudják a világban értékesíteni.

Emiatt például a Volvo autók és teherautók gyártása hetekig állt, mert Európa más országaiban nem volt kereslet, vagy problémák adódtak az ellátási lánccal.

Relatív a halálozási ráta 

Tény, hogy a svéd halálozási ráta nagyobb, mint a szomszédos, teljesen lezárt északi államokban, de meg sem közelíti a kijárási korlátozásokkal bénított olasz, spanyol és brit arányokat.

Svédország 10 230 000 lakosából 3 992 fő halt meg a koronavírus miatt (0,39%)
Spanyolország lakosainak száma 46 940 000 fő ebből 28 638-an haltak meg a koronavírus kapcsán.(0,61%), vagyis arányaiban másfélszer többen mint a svédeknél.
(Az elhalálozások száma a Johns Hopkins egyetem vírus jelentéseket összesítő honlapjának május 23-i adatai)
 

A statisztikák a tesztek alapján kimutatott fertőzésekből számolják az elhalálozások százalékát, de nem az osszes fertőzőtt számából. Ez a szám ismeretlen. Ezek a számok inkább azt mutatják, hány embert teszteltek. Hogy pontosan lehessen tudni a fertőzöttek valós számát, ahoz az adott ország teljes lakosságát kellene letesztelni.

Április első napjaiban a Stanford  egyetem kutatói Amerikában önálló kutatásba kezdtek. 3300 Santa Clara-i lakost teszteltek és  az eredmények szerint minden 66. ember bizonyult koronavírus által fertőzöttnek. Ez alapján úgy becsülték, akár 80-szor több lehet a valós fertőzött, mint amit a hivatalos adatok mutatnak. Ezek a kaliforniai adatok jellemzőek lehetnek a járvány által legjobban éríntett területeken is.  Amennyiben ez bebizonyosodik, úgy a koronavírus halálozási rátája a töredékére csökken.

Jobban rávilágit a járvány hatására, ha az elhalálozásokat nem tesztelések számához, hanem a vizsgált területen lévő lakosok számához viszonyítjuk.


Mindezek alapján ma még nehéz győztest hirdetni a különféle járványstratégiák között. Talán egy év múlva lehet majd megmondani, mi a nyerő taktika a koronavírussal szemben.  A szigorú elzártságot alkalmazó országok a saját módszerüket nyilvánítják az egyetlen járható útnak, és igyekeznek meggyőzni polgáraikat a svéd út eredménytelenségéről.
Néhány cikk amelyben a statisztikai adatokat figyelmen kívül hagyva a módszer eredménytelenségét bizonygatják.

Már a jegybank is aggódik: katasztrófához vezethet a svéd modell
Hiába dicsérték, a svéd modell eddig totális katasztrófa ...
A svédeknek volt igazuk? Korántsem. A lecsengő járvány első ...
Nem vált be a svéd modell: rendkívüli felhatalmazást kapott a kormány június 30-ig

A cikkeket olvasva, olyan érzése támad az embernek, mintha a cikkírók ellendrukkerei lennének a svéd módszer sikerének. Hát igen, ha kiderül, hogy így is sikeresen lehet kezelni a koronavírust, abból komoly botrányok és számonkérések lehetnek a sokkal nagyobb társadalmi szigort és a gazdaság ideiglenes megbénítását is elrendelő országokban.

Svédországban alkalmazott laza módszer ellenére, a járvány nem robbant be, mint Olaszországban, Spanyolországban vagy Nagy-Britanniában, és az egészségügyben a többi beteg ellátása is folyamatosan biztosított, mivel nem volt teljes leállás. A gazdaság újranyitása is simábban mehet, mint máshol. 

Összességében elmondható, hogy Svédországot lényegesen kisebb gazdasági kár éri, mint a többi országot és a mortalitás arányaiban jelentősen kisebb a dél-európai országokénál.  Azért ott is voltak hibák. A nyugdíjasotthonok ott sem kaptak kellő figyelmet, részben ez a magas időskori halálozás oka, (A vírus következtében életüket vesztettek átlagéletkora 70 év feletti)  Az egészségügy felszereltségével is adódtak problémák. Állítólag, lesznek felelősök és lesznek büntetések is. - írja a novekedes.hu

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china