.

Hogyan omlott le a Washington állambeli Tacoma híd1940. november 7-én viharos erejű szél fújt az Egyesült Államok nyugati partvidékén, a Washington állambeli Puget Sound öbölben. A szél sebessége meghaladta a 60 km/h-t, ami végzetesnek bizonyult az alig négy hónappal korábban átadott Tacoma híd számára.

A híd haláltusája a kora reggeli órákban, 7:30 körül kezdődött, amikor az erős délnyugati széllökések miatt a híd pályaszerkezete enyhén hullámozni kezdett. A függőleges hullámzás fokozatosan erősödött, majd néhány órával később oldalirányú, csavaró mozgásba is kezdett a híd, ami pár perc alatt gigantikus méretű kilengéseket okozott.

A hídpálya hol az egyik, hol a másik irányba dőlt meg 45 fokos szögben, az acél tartókábelek úgy hullámoztak, mintha csak gumiból lettek volna.

A híd szerkezete közel egy órán bírta a hatalmas terhelést, aztán 11:02-kor a fő tartókábel megadta magát, az acélsodronyok mennydörgő robajjal szakadtak szét. Az úttest szakaszai ezután sorra zuhantak a mélybe, 11 óra 10 perckor már csak a két pillér maradt állva a Tacoma hídból. A katasztrófát le is filmezték, a képsorok az egész világot bejárták:
 

<iframe width="686" height="515" src="https://www.youtube.com/embed/lXyG68_caV4" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Forrás: Telex

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol