.

Hogyan nyerjük vissza ünnepek előtti súlyunkatKarácsonyi ünnepek alatt hajlamosak vagyunk degeszre enni magunkat. Ilyenkor nem tudunk ellenállni az ízletes ételek, a finom sütemények csábításának, és ha az ünnep elmúltával ráállunk a mérlegre, bizony elszomorító értéket látunk.

Mit tehtünk, hogy a lehető leghamarabb visszanyerjük szokásos súlyunkat? Van egy módszer, amely megoldást kínál e problémára. A csodamódszer több ezer éves, a neve: BÖJT.

Ilyenkor jutnak eszünkbe a különböző vallások böjti előírásai, amit ha betartanánk megelőznénk modern korunk legtöbb betegségének alapját, az elhízást.

A keresztény egyház sokág meghatározó szerepet töltött be az emberek életében és mindenre kiterjedően előírta elvárásait. Ebből nem maradhattak ki az étkezéssel kapcsolatos előírások.  A középkorban vallási megfontolásokból szabályozták a böjtölést, a húsevést, a szerzetes rendekben még az étkezések mértékét és idejét is. Ennek inditékai vitathatóak, de az egészségre gyakorolt hatásait csak most kezdi a tudomány elismerni.

Az egyház álláspontja szerint aki nem böjtöl, az annak adja tanújelét, hogy nem Istennel, hanem valami mással töltekezett be.    (Anselm Grün: Böjt - test és lélek imája)

Az egyház szigorú böjti előírásaira jellemző, hogy V. Pál pápa 1617-ben a nagyböjt kezdetén a következő rendeletet adta ki: Senkinek sem szabad Rómában a nagyböjt egész ideje alatt állatot levágni, vagy húst árulni, kivéve néhány mészárost, akik a betegeket és lábadozókat látják el hússal.

Istenhez való közeledés volt az ideológia, amit a korgó gyomrú népnek elhintettek. A böjtölést az év bizonyos napjaira írták elő. Péntekenként nem volt szabad húst enni, Advent időszakában a húsevés tilalmát kiegészítettek a tojás evés tilalmával.  Több egyházi ünnep előtt volt kötelező böjt.
Ezzel akaratlanul is jót cselekedtek, mert a böjtölés a legújabb kutatások szerint regenerálja a fehérvérsejtek termelődését, ezáltal megújítva az immunrendszert. Az immunrendszer a szervezet elsődleges védvonala. Fő feladata, hogy megkülönböztesse a szervezet saját anyagait a kívülről bekerülő idegen anyagoktól és a testidegeneket eltávolítsa, megsemmisítse.
A University of Southern California kutatói által végzett új tanulmány azt sugallja, hogy egy háromnapos böjt teljesen újraindítja a szervezet immunrendszerét. A böjtölés lehet teljes és részleges. A teljes böjt a tartózkodás az evéstől ivástól, míg a részleges böjt csak valamilyen ételfajtától való tartózkodást jelent.

Mértéktelen evés, ivás után szervezetünkben felhalmozódnak azok a feldolgozhatatlan anyagok, amelyek kiváló táptalajt biztosítanak mindenféle kór eluralkodásának. Ilyen állapotban az első fuvallat ledönt a lábunkról, figyelmünket nem tudjuk öszpontosítani, és egész nap fáradtnak érezzük magunkat. A transz-zsírok (az olaj hevítésébül származó feldolgozhatatlan telitett zsírídék) csinos kis zsírpárnákat alkotva lerakódnak a legjobban látszó testrászekbe, a máj nem képes kellőképen méregteleníteni, gyomrunk nem képes előállítani a sokféle étel feldolgozásához szükséges emésztőnedveket. Ez nem más, mint az egészség elleni kiütéses győzelem.

A hosszúra nyúlt bevezető után javaslat a karácsonyi, gyomrunk elleni túlterheléses támadás hatásainak enyítésére.
  • Ahány napig tartott túlevés (másként fogalmazva: a mértéktelen zabálás) annyi napon napon keresztül böjtöljünk.
  • Nem kell teljes böjtöt tartani, vizet és minimális húsmentes ételt azért együnk
  • Fontos: a böjt ideje alatt nem szabad jóllakni, csak minimális mennyiséggel csökkentsük éhségünket
 
Nincsen ebben semmi ördöngősség, csupán nehéz visszaállítani kitágított gyomrunkat egy szűkebb keresztmetszetre.
 
Ha ezeket az ajánlásokat be tudjuk tartani, garantált, hogy visszanyerjük karácsony előtti súlyunkat. Csodaszerek nincsenek, ha eszünk hízunk, ha nem eszünk, fogyunk.
 
Sándor György a 70-es évek humoristája szerint:

A legjobb fogyókúra, ha az ételt közvetlenül a WC-be öntjük. smiley 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china