.

Hogyan lett a Tejút neve TejútMég az iskolában megtanulja mindenki, hogy a Naprendszer, sok-sok másik csillagrendszerrel együtt, a Tejútrendszer nevű galaxis része. Aztán legközelebb akkor csodálkozunk rá gyerekként a majdnem 100 ezer fényév átmérőjű galaxisunk nevére, amikor rájövünk, hogy angolul ugyanúgy hívják, mint a népszerű csokit. Oké, nyilván a csoki kapta a nevét a galaxisról, és nem fordítva. De akkor a galaxist miért pont így hívják?

A 13,2 milliárd éves Tejút legkorábbi ismert említése kihez máshoz, mint az ókori görögökhöz köthető: a pontos eredete már homályba vész, de időszámítás előtt 800 és 500 között már rendszeresen használták a nevet. Olyannyira, hogy bár a mai tudásunk szerint nagyjából 200 milliárd galaxis létezik, maga a “galaxis” szó is az először megfigyelt Tejútra vezethető vissza, hiszen a “tej” görögül gala, a galaxias pedig nagyjából annyit jelent, “a tejes”.

A tejfehér ködsáv létrejöttéről a görög mitológia is megemlékezik. Eszerint Zeusz a halandó nőtől született Héraklészt az alvó Héra mellére helyezte, hogy az isteni tejtől az újszülött is halhatatlanná váljon. Héra viszont a szoptatás közben felébredt, és ellökte magától a mellén csüngő ismeretlen csecsemőt. A heves mozdulattól a tej a melléből az égre fröccsent, és bumm, így lett a Tejút.

Ezt a jelenetet röpke kétezer évvel később, 1575-ben a reneszánsz festő, Jacopo Tintoretto is megörökítette A Tejút születése című képén:

Az angol “Milky Way” kifejezés pedig valószínűleg az első angol nyelven író költőtől, Geoffrey Chaucertől származik, az 1380 körül született A jó hírnév háza című versében jelenik meg először.

Az ősmagyar kultúrának természetesen a Tejútra is van saját elnevezése. Eszerint Csaba királyfi csillagösvényéről van szó, amelyen a monda szerint Attila hun király fia, a székelyek vezére elhagyta a földi világot, és amelyen majd visszatér, ha a népének szüksége lesz rá.

 

Index

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china