.

Hogyan lett Gyula a spanyol vizek szerelmeseGyula

Mint annyi honfitársunké, Gyula története is Magyarországon kezdődik.
Szerette az állatokat, ezért az állatok iránt érzett szeretetére alapozva elindította kutyakiképző vállalkozását. Igen ám, de más az állatbarátság és más az üzleti élet. Sok problémája adódott a nem fizető partnerekkel, a folyamatosan növekvő költségekkel, a felvett hitel törlesztésével. Sajnos rá kellett jönnie, hogy a Magyarországon az üzleti morál nem makulátlan. 2004-ben, mikor vállalkozásának egyenlege éppen nullát mutatott, úgy döntött: Elég volt.
Irány Spanyolország! Hogy miért pont ide? Talán ő maga sem tudta, csak azt érezte eddigi életén változtatnia kell. Első nekibuzdulása Barcelónába vezette. Megtetszett a város, az emberek mentalitása. Kereste a lehetőségeket. Pénze fogytán hazament, de egy


Barcelóna

hónap múlva már újra elindúlt. Kocsiját dugig pakolta gépekkel szerszámokkal, amivel itteni életét kívánta megalapozni. Barcelónától alig hetven kilométerre, Blanesben azonban ellopták kocsiját. 
Azért eljutott Barcelónába, ahol egy magyar barátjával, mindenféle munkát elvállalva, közösen dolgoztak. Az idő haladtával önállósodni tudott. Közben apránként megtanulta a spanyol nyelvet.
- Fél év múlva kijött a családom. Nekik is  megtetszett az itteni élet, ők is végleg kiköltöztek. Aztán feleségem Espinilogiát tanult Valenciában, így sokat utaztunk a két város közt. Míg feleségem tanult, fiammal kalandtúráztunk a környéken. Ekkor ismertem meg Valencia környékét.
Espinilógia, az emberi gerinccel foglalkozó tudomány. Ennek kapcsán véletlenűl, de ugye véletlenek nincsenek, megismerkedett egy kiropraktorral, akinek szüksége volt egy jó munkaasztalra. Nosza, csinált egyet. Olyan jól sikerült, hogy újabb megrendelések jöttek. Azóta is folyamatosan fejleszt és szenvedélyesen készíti a különböző ígényeket kiszolgáló újabb és újabb speciális padokat.
Azért az élet nem ilyen egyszerű.

- Az én gondolotvilágom egészen másképp müködik mint ami általánosnak mondható. Képes vagyok egy 100 darabból álló szerkezetet csupán fejben megrajzolni és megépiteni, de eladni már kevésbé. Már több helyre, így Magyarországra is küldtem ajánlatokat, de megrendelések még nem érkeztek.

Valencia egy másik szenvedélyt is hozott.
- Itt szerettem bele a vizi életbe, a kajakozásba. Valencia mellett van egy természetvédelmi terület Albufera,ami egy tengertől elzárt tó, egy laguna, amely tálcán kínálja az evezés lehetőségét. -kezdte kajakozásának történetét Gyula
- Egyik alkalommal, mikor aznapi kajaktúrámhoz kerestem kiinduló helyet, betévedtem egy parti klubházba. Csupán a móló használathoz akartam engedélyt kérni, de akcentusom feltünt a gondnoknak. Kiderült magyar vagyok. Elmosolyodott, behívott, majd "Un momento" felkiáltással eltűnt a raktárban.  Hosszas keresgélés után egy gondosan becsomagolt evezőt hozott.
- Ezt az evezőt öreg magyar barátom hagyta itt azzal a kívánsággal, adjam oda az első itt evező magyarnak. A huzatot még a barátom  szabta és varta pontos méretre, annyira szerette ezt az evezőt.  Nem akarta, hogy avatatlan kézbe kerüljön.
- Az evezőt azóta is gondosan őrzöm, nagy becsben tartom.-érzékenyült el Gyula
Járom a vizeket, folyókat, még a tengerre is kimerészkedek. Most már kajakos túrákat is szervezek, melyre mindig örömmel jönnek a vízet, a természetet, az evezést kedvelők.


Az a bizonyos evező

Az evezés mellett kerékpározni is szeretek. Régen öreg BMW motorommal jártam a hegyeket, de miután két balesetet sikerült elkerülnöm, úgy gondoltam leszállok róla, nem kísértem tovább a szerencsémet.

- A végére maradt, de ez nem hobbijaim szeretetének sorrendjét jelenti, a fényképezés. Kajakomra széles látószögű kamerát szereltem, melynek képei a Facebookon megrendezett képversenyen igen sikeresek voltak. 190 szavazatot kaptam, ami még akkor is szép siker számomra, ha ebből 43 ismerőstől származott.

-Most már gyökeret eresztettem itt Spanyolországaban. Jól érzem magam, meg van minden, ami az életemet teljessé teszi. Itt van családom, fiam, feleségem, itt vannak azok a gyönyörű tájak, ahol kedvemre evezhetek, kerékpározhatok, túrázhatok, szinte mindig jó az idő. Férfiember létemre nehéz az érzelmeimről beszélni, de nekem ezek jelentik a boldogságot.
Szerző: Rajnoha Péter
 

Néhány kép Gyulától 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol