.

Hogyan keletkezett a Jaguar név az angol kocsinálNem a nemzetszocialisták alapították a brit márkát, de a mostani nevének kialakulásában a nácik is kivették a részüket.


A Jaguar autógyárat eredetileg Swallow Sidecar Company néven alapították 1922-ben, és autók helyett eleinte még oldalkocsik készítésével foglalkozott. A brit cég sportos autói 1935-től kezdték magukon viselni a Jaguar nevet, az első ilyen "nagymacskás" járgány az ebben az évben kijött SS Jaguar 2.5l Saloon volt. Íme:

© Jaguar

És így nézett ki a gyártó logója:

© S.S. Cars

Az SS márkajelzés használatával azonban 10 évvel később felhagyott a vállalat, ezt a kétbetűs jelzést ugyanis alaposan meghurcolta a második világháború. Mint ismeretes, az SS a Schutzstaffel (Védőosztag) rövidítése volt Németországban, ez volt a nácik katonai és védelmi szervezete. Az SS 1925 és 1945 között létezett.

A Jaguar márka tehát 1945-ben született meg, és ekkor nevezték át a céget S. S. Cars-ról Jaguar Cars-ra. 1948-ban pedig máris kijöttek ezzel a gyönyörű XK120-as sportkocsival:

© Jaguar

A Jaguar 2008 óta az indiai Tata Motors tulajdonát képezi és a Jaguar Land Rover csoport luxusbrandje. Az SS típusjelzés egyébként 1961-ben újra felbukkant az USA-ban és napjainkban is ilyen Super Sport jelzéssel látják el a Chevrolet sportosabb modelljeit.

hvg

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol