.

Hogyan gyilkolták meg III. RamszesztKiderült, hogyan gyilkolták meg III. Ramszeszt, az egyiptomi XX. dinasztia második fáraóját.


Emellett fény derült arra is, hogy az uralkodó múmiáján plasztikai műtétet hajtottak végre, hogy ennek segítségével javítsanak megjelenésén – tudhatjuk meg Záhi Havvász világhírű egyiptológus, valamint a Kairói Egyetem radiológusa, Sahar Salim közösen írt, Scanning the Pharaohs: CT Imaging of the New Kingdom Royal Mummies című új könyvéből.

III. Ramszesz múmiája
III.Ramszesz múmiája
 

A két kutató a XVIII-XX. dinasztia alatt, i. e. 1543 és i. e. 1064 között uralkodó fáraókat vizsgálta. Ekkoriban uralkodott többek között Hatsepszut, III. Thotmesz, Tutanhamon, I. Széthi és a meggyilkolt III. Ramszesz is. Havvász és kollégái korábban arról számoltak be, hogy az uralkodó torkát valószínűleg elvágták, amelybe III. Ramszesz feltehetően azonnal belehalt. A most nyilvánosságra kerülő könyvből kiderül, hogy a fáraó nagylábujját – feltehetően egy baltával – levágták, ez a körülmény pedig arra utal, hogy több, különböző eszközökkel felszerelt merénylő követhette el a gyilkosságot. Salim szerint egyértelmű, hogy miközben az egyik támadó egy karddal vagy baltával elölről támadt, addig a másik egy késsel vagy tőrrel hátulról elvágta a fáraó torkát. A törött lábujjcsontok helyzete is arra utal, hogy két különböző eszközt használnak a gyilkosság során. 

Az Egyiptomban i. e. 1186-tól i. e. 1155-ig uralkodó III. Ramszesz meggyilkolásának tervéről ősi papiruszforrások is tanúskodnak, amíg azonban a szakértők nem vetették alá teljes CT-vizsgálatnak a múmiát, nem rendelkeztek bizonyítékokkal arra nézve, hogy a merénylet meg is valósult. A kutatók 2012-ben jelentették be, hogy III. Ramszesz torkát egy éles eszközzel elvágták, amibe feltehetően azonnal belehalt. A merénylet utáni tárgyalások során keletkezett dokumentumok szerint az uralkodó az egyik felesége, Tije által kitervelt „hárem-összeesküvés” áldozata lett. Tije – többek között számos udvaronc segítségével – azt szerette volna elérni, hogy a trón várományosa, IV. Ramszesz helyett az ő fia, Pentawer kövesse III. Ramszeszt az uralkodói székben, ezt pedig utóbbi félreállítása révén gondolta megvalósíthatónak.

Bár az összeesküvés résztvevőinek a jelek szerint sikerült megölniük III. Ramszeszt, tervük nem vált be, az uralkodót ugyanis IV. Ramszesz követte a trónon, aki pedig bíróság elé állította az összeesküvőket. Tijét, Pentawere-t és társaikat elítélték és kivégezték. A Pentawere-nek tulajdonított múmia alapján a kutatók úgy vélik, III. Ramszesz és Tije fiát megfojtották. A korabeli dokumentumok szerint Pentawere az ítélet megszületése után önkezével vetett véget életének.


Az egyiptomi közállapotokra jellemző, hogy ekkoriban a bírákat az eljárás alá vont háremhölgyek elcsábították, megpróbálták tehát elérni az ítéletek enyhítését, módosítását, a felmentést. Végül ez is kiderült, így néhány bírának végül levágták az orrát és a fülét, másokat pedig öngyilkosságra kényszerítettek. 

III. Ramszesz halála kapcsán a kutatók nemrég megjelent könyvükben kifejtették: mivel a jelek szerint a fáraó megcsonkított nagylábujja nem gyógyult meg, arra lehet következtetni, hogy a testrész egy részének levágása az uralkodó halálakor történt. A balzsamozók egy vászonból készült protézissel pótolták a mumifikálás során a hiányzó testrészdarabot. Az 1800-as évek végén a kairói Egyiptomi Múzeum egyik hatósága megpróbált hozzáférni Ramszesz múmiájához, ez azonban a lábakon található kötéseken lévő vastag gyantaréteg (a balzsamozók ezzel igyekeztek a vászondarabokat a lábhoz és a testhez erősíteni) miatt lehetetlennek bizonyult. Pedig ez alatt a vastag réteg alatt lapult a fáraó meggyilkolásának titka. 

A szakértők a múmián plasztikai beavatkozás nyomait is felfedezték. A bőr alá helyezett megfelelő anyagoknak köszönhetően III. Ramszesz egy fess fáraó benyomását keltve vághatott neki a túlvilági utazásnak. A CT-vizsgálatoknak hála, ma már sokkal többet tudhatunk meg az ókori Egyiptom uralkodóiról, mint korábban bármikor.

mult-kor

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol