.

Hogyan dőlt meg a kínai selyemmonopóliumAz ipari kémkedésről manapság leginkább céges titkokat lopó alkalmazottak és a belső hálózatról bizalmas információkat csapoló hekkerek juthatnak eszünkbe. Bár a kora középkorban ugyanezt még jelentősen eltérő módszerekkel vitték véghez, maga a jelenség már akkor se volt ismeretlen: 552-ben például két szerzetes a selyemipar titkainak ellesésével aláásta a kínai és perzsa selyemmonopóliumot, egyúttal beindították a bizánci selyemipart.

A selyemipar őshazája Kína, ahol már több ezer évvel a nyugati időszámítás kezdete előttről maradtak fenn nyomai, és a nyugati világot a Távol-Kelettel összekötő fontos kereskedelmi útvonal, a selyemút se véletlenül róla kapta a nevét: az időszámítás szerinti első századra már jelentős mennyiségű selyem érkezett rendszeresen a Római Birodalomba.

Eperfa levelét gyűjti egy nő - a selyemhernyókat az eperfa levelével táplálták
 

Az útvonalon fekvő Újperzsa Birodalom megerősödésével azonban a selyem egyre körülményesebben és drágábban jutott el Európába. I. Lusztinianosz bizánci császár ezért alternatív megoldásokon kezdett dolgozni. Két új útvonal kiépítésével is próbálkozott a mai Üzbegisztán területén fekvő Szogdia, a kor egyik legnagyobb selyemtermelője felé, de ezek egyike sem járt sikerrel.

A megoldás végül más úton érkezett. Két nesztoriánus szerzetes, akik addig Indiában terjesztették a kereszténységet, 551-ben Kínába utaztak, ahol kifigyelték a selyemhernyó-tenyésztés és a selyemkészítés minden csínját-bínját. Ez már csak azért is nagy jelentőségű volt, mert a bizánciak addig úgy hitték, a selyem Indiában készül.

A selyemhernyók száradó gubóit őrző férfi
 

A szerzetesek egy évvel később felkeresték Iusztinianoszt, aki megbízta őket azzal, hogy selyemhernyókat csempésszenek Európába. Mivel a kifejlett példányok meglehetősen sérülékenyek és könnyen elpusztulnak, inkább pete- vagy lárvaállapotú állatokat szereztek be, amelyeket a bambusz sétabotjukban rejtettek el. Az nem világos, hogy a selyemhernyók táplálékául szolgáló eperfalevelet is ők szállították-e haza, vagy az más úton érkezett-e a Bizánci Birodalomba.

A küldetés két éven át tartott, de sikerrel járt, így hamarosan Konstantinápolytól Thébaiig selyemüzemek létesültek, és Bizánc kiépítette a maga európai selyemmonopóliumát, megtörve a kínai és perzsa selyem-egyeduralmat,

Forrás: index

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china