.

Hogyan akartak ellopni egy elsüllyedt szovjet tengeralattjárót az amerikaiakHogyan lopjunk el egy elsüllyedt tengeralattjárót?


A hidegháború idején az amerikaiak árgus szemekkel figyelték a konkurens nagyhatalom, a Szovjetúnió minden haditechnikai vívmányát. 1968-ban úgy érezték ölükbe hullott a szerencse. Ennek krimibe illő történetet fedték fel a CIA titkosítás alól feloldott aktái.

A Szovjet Haditengerészet K–129 jelű, 629A tervszámú (NATO-kód szerint Golf–II-osztályú) dízel-elektromos hajtású ballisztikus rakéta-hordozó tengeralattjárója a szovjet Csendes-óceáni Flotta kötelékébe tartozott. Máig ismeretlen okból egy haditengerészeti gyakorlat során 1968. március 8-án a Csendes-óceánon,  Oahu szigetétől 1390 km-re északnyugatra, 70 fővel a fedélzetén esüllyedt.

Mivel a két nagyhatalom árgus szemekkel figyelte egymás katonai tevékenységét, az amerikaiak számára ez a baleset sem maradhatott észrevétlen.
Az oroszok azonnal megkezdték a kutatást, de több hónapnyi keresgélés után sem találták meg a roncsot. Az akkori technikájukkal értelmetlennek látták a további keresgélést az óceán fenekén, ezért felhagytak a kutatással.
Erre a pillanatra vártak az amerikaiak, akiket kíváncsi természetük nem hagyott nyugodni. Aki keres az talál, gondolták és valóban: néhány hónap múltán 4900 méter mélységben megtalálták az elsüllyedt tengeralattjárót. A hajó megvolt már csak észrevétlenül ki kell emelni, és valamelyik amerikai bázisra szállítani. Persze mindezt úgy, hogy a szovjetek ne vegyék észre.

Howard HUGHESAz óceán fenékre süllyedt tengeralattjáró az amerikaiak számára felbecsülhetetlen értékű információkat tartalmazott a szovjet kódoktól kezdve Moszkva esetleges jövőbeli terveiig bezárólag.
A titkos akció önmagában azonban túlságosan nagy figyelmet kapott volna, így a washingtoni kormányzat felkérte Howard Hughes-t, a különc amerikai milliárdost, hogy segítse fedezni a küldetést, derült ki a frissen feloldott CIA-jelentésekből.
A feloldott hidegháborús dokumentumokból pontos képet kaphatunk a 46 évvel ezelőtt zajló akcióról, amely az "Azori-projekt" nevet kapta.

A fő kérdés az volt, hogyan emeljék ki az elsüllyedt tengeralattjárót. A CIA mérnökei egy csatahajót alakítottak át, az aljára egy csapóajtót szereltek, ahonnan egy hatalmas mechanikus kart tudtak kiengedni, amely a tervek szerint a tengeralattjáró törzsét fogja át. A hajó kiemelt törzsét egy hatalmas, álcázott, tetővel ellátott uszállyal akarták elszállítani, hogy a kíváncsi szemek elől elrejtsék.

A hatalmas expedíció várhatóan nagy port kavart volna, ám nem volt könnyű egy ekkora költségvetésű, valamint ekkora méretű akciót elrejteni az óceán közepén, hogy az ne keltsen gyanút a szovjeteknek, akiknek nyilvánvaló érdeke, hogy titkaik az óceánsírban maradjanak. Ekkor lépett színre a csodabogár iparos és mérnök csodagyerek, Howard Hughes, akitől már megszokhatta a kor embere, hogy hatalmas pénzeket ölt bele látszólag teljesen haszontalan vállalkozásokba, így elterelődhetett a gyanú arról a tényről, hogy Washington is részt vesz az akcióban.

Egy 1974-es jelentésben, melyet az akkor a külügyminiszteri posztot betöltő Henry Kissingernek írtak ez olvasható:

"Howard Hughes jól ismert számtalan üzleti érdekkel átszőtt úttörő vállalkozásairól; rendelkezik pénzügyi forrásokkal, személyes különcségei miatt gyakran kerül be a médiába, amelyet ily módon félrevezethetünk."

A kockázatos sakkhúzás bevált, ugyanis bár a sajtó naponta több cikkben is tudósított az eseményről, a "Hughes Glomar Explorer" (HGE) nevű hajót sokáig nem kapcsolták össze a kormánnyal. A tudósítások szerint mélytengeri bányászattal foglalkozott az óceán közepén. 1974-ben a HGE-nek sikerült a tengeralattjáró egyik darabját a felszínre emelni, azonban mikor az egész hajótestet akarták elmozdítani, majd kiemelni, nem várt dolog történt: a test kettétört és visszazuhant a mélybe.

A kudarcot tovább tetézte, hogy különböző pletykák kezdtek el terjedni az évek óta egy helyben álló hajóról, és az oknyomozó újságírók egyre többször említették egy lapon a kormányt és az expedíciót. 1975-ben pedig több olyan dokumentumot loptak el Hughes-tól, amelyek egyértelműen a szovjet tengeralattjáróra utaltak.

Kissinger az egész akció lefújását javasolta: "a szovjeteknek most már világos, hogy mik a szándékaink, és kétlem, hogy lehetővé tennének számunkra egy második nekifutást" - írta egyik jelentésében Gerald Ford elnöknek. "Március 28-a óta ráadásul egy szovjet óceánjáró kering a célterületen, egyértelmű, hogy tudják" - tette hozzá.

Több év és 800 millió dollár elköltését követően az Azori-projekt véget ért. A HGE-t eladták egy olajfúró cégnek, a szovjet tengeralattjáró pedig titkait őrizve a mai napig ott fekszik az óceán fenekén.

A cikk a múlt-kor adatainak felhasználásával készült

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china