.

A Hit éve nyomában Malagán
XVI. Benedek
Két éve, a Szent Péter-bazilikában tartott szentmisén, még az előző pápa, a tisztázatlan okok miatt lemondott XVI. Benedek hírdette meg a Hit Évét. A kitüntetett időszak a II. Vatikáni Zsinat megnyitásának 50. évfordulóján, 2012. október 11-én kezdődik és 2013. november 24-ig, Krisztus király ünnepéig tart. Célja, hogy hirdessék és elmélyítsék a kersztény hitet, és e hit felé fordítsák azokat a "tévúton" járókat, akik nem ismerik, Jézus tanításait, és csupán csak egy történelmi személyiséget látnak benne.
Spanyolországban erős hagyományi vannak a katolikus vallásnak, így itt különüsen fontosnak tartották betartani a pápa ajánlásait. A misék közbeni szentbeszédekben kiemelt helyet kaptak a hit elmélyítését célzó szónoklatok. Ezen tematika látványos megnyilvánulásaként szeptember utolsó vasárnapján az összes malagai templomot miseidőn kívül is megtekinthették a hívők és a kiváncsi turisták.
Szeptember vége felé ezen az égtájon még nyár van. Az emberek nyüzsögnek a belváros utcáin és csodálkozva látták, ebben a szűk belvárosi utcában a máskor zárt templom kapu most tárva nyitva áll. Természetesen a kiváncsiak tömege kihasználta a lehetőséget és belépett Isten házába. Az első amit megállapíthatott, hogy bizony ennek az épületnek a gazdája nem a hitükben csalódott szegények közé tartozik.
Kicsit körbe nézve, különböző szentek élethű szobrai hivatottak növelni az áhítotot. Ezen a napon a gyönyörűen felöltöztetett Szűz Mária életnagyságú szobra fogadta a kézcsókra hozzá járuló hívőket.
Azért a higéniára is vigyáztak, mert ez a kisfiú minden kézcsók után letörölte a Szentanya kezét.
Aki hódolatát tette a szobornál az egy kis emlékkártyát kapott ajándékba a kézcsók igazolásaként. Az Audiencia után a legtöbben kicsit körülnéztek a templomban. A szervezők előrelátást dícsérendő, egy másik Szűzanya szobrot is elhelyeztek a Templom átellenes hajójában. Erre a késő délutáni csúcsforgalomban valóban szükség is lett. A hívők sorban álltak a Szentanya áldásáért. A délutáni viszonylagos nyugalmat kihasználva ehhez a szoborhoz hozta el kézcsókra egy hívő anyuka gyermekét, ahol egy idősödő szolgálaton kívüli pap látta el a kézcsók utáni kéztörölgetés feladatát.
A többi templomban sem volt ez másként. Mindenütt díszes szobrok, arany, vagy ezüst kegytárgyak, értékes régi képek mutatják, az egyház gazdagságát Spanyolországban.
Malaga egyik fő látványosságát a katedrálist ezen a napon mégsem lehetett megnézni. Éppen virággal díszítik a bejárat feletti oromzatot a másnapi nagymisére. A katedrális toronya egy keskeny belvárosi utcából nézve. 

A katedrális előtti tér, ahonnan az arra járok nézik az előkészületeket.
Egy egy ilyen templom járós nap után sok mindenen el lehet gondolkodni, de elsősorben azon, a gazdagságnak, az összegyüjtött értékeknek ez a látványa mennyire mélyíti el a vallásos hitet, és az egyház iránti elkötelezettséget. Talán Szűzanya is ezen gondolkodik maga elé merengő tekintetével.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol