.

Hideg rekord Szaud-Arábiában, 6 méteres hó IránbanRekord hideg van Szaúd-Arábiában, Törökországban, Szíriában, Iránban és Irakban, helyenként 6 méteres hóval


 
A helyi meteorológusok szerint Szaúd-Arábiában legalább öt éve nem tapasztaltak ilyen erős hideghullámot, számos városban az eddigi legalacsonyabb hőmérsékleti értékeket mérték.

Az elmúlt hétvégén az éjszakai hőmérséklet jóval a fagypont alá zuhant Szaúd-Arábia északi részén, ahol Tarif városában, Jordánia határán -5 Celsius fokot mértek.
A Reuters szerint a hőmérők sok más régióban is fagypont alatti értékeket mutattak, délkeletre -3 Celsius fokot regisztráltak Hailban, míg -2 Celsius fokot Ararban, az iraki határ mellett.
.
Hassan Abdallah, a Wasm meteorológiai központ munkatársa szerint Szaúd-Arábiában legalább 5 éve nem tapasztaltak ilyen intenzív hideghullámot.
Utoljára 2016-ban történt, hogy Turaifban akkor rekordnak számító -4 Celsius fokot mértek, miközben hó lepte el a sivatagokat.
2020-ban azonban ez a rekord alacsony hőmérséklet is megdőlt, és ebben az évben már két erős sivatagi havazás is történt, az első január közepén.
 
Sivatagi hó Turaifban januárban

A szélsőséges téli időjárási rendszerek az egész közel-keleti / nyugat-ázsiai térség nagy részét érintették.


Rekord hidegek, halálos hóviharok és 6 méteres hó borította be Törökországot, Szíriát, Iránt és Irakot is. Járművek ezreit temette be a havazás, emberek tűntek el, feltételezhetően megfagytak, megszakadt a víz és az energiaellátás, és a nagy mennyiségű hó megbénította a közlekedést.
 
A török északkeleti Ardahan tartományban fekvő Göle város lakosai mínusz 40 Celsius fokos hőmérsékletet szenvedtek el február első felében,  míg az ország keleti felét heves hóviharok sújtották.
 
 

Havazás által súlytott régió
 
 
A fagyos hőmérsékletek és a hóviharok sok régióban akadályozták a hozzáférést, például Van tartomány Çaldıran kerületében, ahol 13 bevándorló eltűnt, feltételezhetően meghaltak. A kutatási és mentési erőfeszítéseket folyamatosan akadályozta a hóesés Van's Bahçesaray-ben, ahol a múlt héten két nagy lavina 41 embert ölt meg.
 
<iframe width="728" height="410" src="https://www.youtube.com/embed/67GsxL709_I" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Közben szintén havazott a szomszédos Szíria egyes részein, különösen északnyugaton.
 
Iránban is elég súlyosnak tűnik a helyzet. A leesett 6 méteres hó miatt állítólag sok régióban megszűnt a víz- és az áramszolgáltatás

Több ezer jármű, közöttük több hóeke, teljesen el van temetve a szörnyű hóhegyek alatt. A helyi tisztviselők elmondták, hogy a súlyos körülmények megakadályozzák a sürgősségi szolgálatokat is, hogy elérjék a csapdába esett embereket. Az utakon a káosz eredményeként több ezer ember hagyta el járműveit Guilanban és környékén.

A közel-keleti rendellenes hideg várhatóan fennmarad, a legfrissebb előrejelzés szerint a hőmérsékletek körülbelül 12 Celsius fokkal alacsonyabbak a szezonális átlagnál.

További havazásra lehet számítani Törökországban és Iránban, ahol a legrosszabb a helyzet, várhatóan további 2 méter hó fog esni.

Forrás: ujvilágtudat
 
 
 
 
 
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol