.

Hétköznapok AndalúziábanAmikor valaki turistaként jár egy országban igyekszik annak hírességeit megtekinteni. A turisztikai látványosságok megtekintése azonban nem egyezik meg az ország megismerésével, hiszen az ország megismeréséhez hozzá tartozik a benne élő emberek mindennapjainak, gondjainak, örömeinek megismerése is.

Granada, héttérben a Sierra Nevada havas csúcsa
 
Spanyolország hatalmas ország, aminek északi és déli tengerpartja közt több, mint 1000 kilométer a távolság. Ez nem csak földrajzi távolságot, hanem mentalitásbeli különbséget is jelent. Más a habitusa a gall, a baszk, a katalán, vagy az andlúz területen élőknek.

Andalúziáról:

Andalúzia 8,5 milliós népessége a 47 milliós Spanyolország 18 százalékét jelenti, akik a déli országrész 8 provinciájában laknak

Andaluzia részei és domborzata
 
Ennek a provinciának életet át meg átszövik a mór uralom emlékei. A hétszáz éves mór hatalom utáni hatszáz év kereszténység nem tudta eltüntetni a mórok emlékeit. Az évszázadok folyamán sok régi mór épületet lebontottak átalakítottak, de még így is maradt annyi, hogy az erre kíváncsi turisták tágra nyílt szemekkel nézzék a közel ezer éves építészeti remekműveket. A mai építészet is alkalmazza a mór stílusú elemeket.

Mór eredetű vár, az Alcazaba, Malaga központjában

A mór uralom másik, ma is kézzelfogható,  élő hagyománya a kertépítés. Az andalúz városok jellemzője a kert. Bármerre járunk, minden faluban, minden kis és nagyvárosban sokasával találunk szépen gondozott kerteket. A közutakon sűrün előforduló körforgalmak mindenütt parkosítva vannak, rendszerint többszáz éves olajfa vagy valamilyen műlkotás díszlik közepükön.
Az épített környezeten kívűl Andalúziában meghatározóak a hegyek és a tenger. A déli tengerpartól, Costa del Sol-tól légvonalban 60 kilométerre magaslik a Sierra Nevada 3300 magas csúcsa. A tengerparti városokba özönlenek a pihenni, szórakozni vágyók, akiknak kiszolgálására vendéglők, szállodák sokasága áll rendelkezésre.

Ebbe a környezetbe születnek és ebben élnek az andalúz emberek. A hagyományok, és a modern élet kihívásai határozzák meg mindennapjaikat.

A spanyolok élete, mentalitása:

Az először erre járóknak feltünik az emberek barátságossága. Az utcákon az üzletekben, sőt még a hipermarketek alkalmazottainál is a mosoly a kedvesség a jellemző. Elfogadják az idegeneket, szívesen beszélgetnek barátkoznak.

Az itt élő emberek napjai a mediterrán szokások szerint alakulnak. Későn fekszenek, későn kelnek és napközben egy két óra sziesztát tartank. Jellemző, a napi munkaidő két részre osztása. Ennek következtében az kissebb üzletek reggel 10-től délután 2-ig, majd déluán 4-5 órától késő estig tartanak nyitva. A nagy áruházláncok egész napos nyitvatartással dolgozak, de a legtöbb helyen itt is biztosítják az alkalmazottak a szieszta idejét.

A spanyolok reggelijüket, ami általában kávéból, szendvicsból, vagy csurroszból áll, valamelyik kávézóban, (caffeteriában) fogyasztják el. Ebédidőben aki teheti haza megy, eszik és pihen. A késői vacsora általánosan jellemző. Nem stresszelik magukat, nem az óra határozza meg életüket. Ez azt jelenti, hogy bizony a megbeszélt időre a legritkább esetben érkeznek pontosan. Gyakran az időre kitűzött rendezvények, színházi előadások is csak jelentős késéssel kezdődnek. Lazán veszik az életet. MInden alkalmat megragadnak fiestákra, ünneplésre.
 

Spontán utcai tánc Mijason

Árak és bevásárlási lehetőségek

A vásárlás nem gond, mert rengeteg kis üzlet, élelmiszerbolt van a városokban a házak között. A nagyobb bevásárlásokra a a nagyobb áruházak, hipermarketek adnak lehetőséget.
Az árak, hasonlóak a magyar árakhoz. A boltokban sokféle kenyér létezik, a legegyszerűbb fehér kenyértől kezdve a sokmagos teljes kiörlésűig. Áruk 0,85-2 € közt mozog. A tej min 07-1,7 €, egy sütni való pucolt csirke 3-4 €. Sajtok mindenütt széles választákban vannak. a közkedvelt Ementáli sajt 400gr-os csomagolásban 2,4-3 € Ha valaki inkább kész grill csirkét enne, 7-8 €-ért egészet kap. A pizzeriákban a pizza 6-10 €, az éttermekben pedig 10 - 15 € -ért egész jól meg lehet ebédelni. Ha megelégszünk az étterem aznapi menüjével, az általában 10 € alatt van. A 7 deciliteres borok árai 1,5 € és 6 € között vannak, egy liter sört már 1 €-ért is lehet kapni.
A ruhák árai igen változatosak, de talán átlagosan olcsóbbak mint Magyarországon. Persze vannak elegáns üzletek, ahol luxust drágán mérik. Ilyen helyeken mélyebben kell a zsebbe nyúlni.

Közlekedés:

Andaluziában a tömegközlekedés jónak mondható. A nagyobb városokat nagysebesságű vonatok kötik össze, de a legkissebb faluba is el lehet jutni modern, légkondiconált buszokkal. A buszpályaudvar Malagán a vasútállomás mellett található. innen idulnak a távolsági és helyközi járatok. A városi buszközlekedés behálózza az egész várost. A városi buszok mellett a nyáron átadott két metróvonal segíti a közlekedést.
A Taxi nem olcsó, de nem is drága. Egy 10 km-es út 15 € körüli összegből megúszható. Kedvelt közlekedési eszköz a városközi  helyi vasút, ami Fuengirolát köti össze Malaga belvárosával. Végig megy a híres udülőhelyeken, Benalmadénán, Torremolinoson, ahonnan sok turista ezzel megy be Malagára városnézésre. A spanyolok közül sokan ingáznak, lakóhelyük és Malaga közt, ezért a "hajnali"  8 órakor induó járaton az utasok egy része látásból ismeri egymást
.
A városközi helyi vasút a repülőtér elött

Mivel ez a vonat érinti a repülőteret, mindig akadnak kölföldiek akik vagy fel, vagy leszállnak ezen az állomáson. Malaga repólőtere Costa del Sol légi kapuja. Európából ide érkeznek, a déli tengerpartra kiváncsi turisták.

Időjárás:

Átlagosan az év 322 naján süt a nap, és nyaranta szinte soha sincs felhő az égen. Eső az év nagy részében nem esik, így tavasztól késő őszig  programjainkat nem befolyásolja.
A nyár meleg, nem ritka a 30 fok feletti hőmérséklet. Ez az évszak a strandolóknak, a tengert szeretőknek kedvez. Az őszi 22-23 fok igen alkalmas városnézésre, kirándulásra, de az északi országokból érkezők még ilyenkor is megmártóznak a már hűvösebb tengervízben. A telet nem lehet télnek nevezni, mert a januári átlaghámérséklet 16 fok. Andalúziában a fagyot csak a legmagasabb hegyek tetjén ismerik. A tavasszal, a napok hosszabbodásával fokozatosan melegszik az idő, és a turisták áradata is megindul.

Októberi strandolók Fuengirolán

Andalúzia kellemes kikapcsolódási lehetőség csodás látnivalókkal, szóraközási lehetőségekkel, elfogadható áron.

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol