.

Helytelen lehet az időszámításunkEgyértelműnek tűnik, hogy időszámításunk Jézus születésével kezdődött, a jelek szerint azonban a tudósok tévedtek a dátummal kapcsolatban. A bizonyítékok azt mutatják, a megváltó korábban jöhetett a világra mint hittük.

Mivel jelenlegi időszámításunk kezdetének Jézus Krisztus születése számít, egyértelműnek tűnhet, hogy a megváltó 2024 évvel ezelőtt jött világra, a helyzet azonban nem ilyen egyszerű. Arról ugyanis, hogy Jézus születése pontosan melyik évre esett, több teória és elképzelés is született.

Tévesek a számítások

A mindennapjainkban leggyakrabban használt számítás Dionysius Exiguus nevéhez fűződik, csakhogy számításaiban elkövetett több hibát is. Az egyik, hogy Lukács evangéliumának egy megjegyzése alapján Jézus életkorát a megkeresztelkedése idején 30 évesnek gondolták, az evangélista pedig azt írja, hogy ez az esemény Tiberius császár uralkodásának 15. esztendejében történt. Az eredeti szöveg viszont nem azt mondja, hogy Jézus pontosan harminc éves volt, hanem azt, hogy elmúlt ennyi idős.

A másik hiba, hogy ebben az időben a nulla fogalmát a kronológiában nem ismerték, így a Krisztus születéséhez igazított időszámításban a Krisztus előtt 1-et Krisztus után 1 követi, nulladik év pedig nem létezik. Számításaiban ráadásul mind Augustus, mind Tiberius római császárok uralkodási évei helytelenül szerepeltek, mivel előbbi még Octavianusként is uralkodott, utóbbinál pedig nem vette figyelembe társcsászárként eltöltött esztendeit.

Máté evangéliuma megemlíti, hogy amikor Nagy Heródes értesült Jézus születéséről, lemészároltatta az összes újszülött fiúgyermeket Betlehemben és környékén. Heródesről azonban tudjuk, hogy időszámításunk előtt 4-ben halt meg, így értelemszerűen a Jézus születéséhez kötött kronológia hibás.

A választ az űrben kell keresni

Van azonban Jézus Bibliában leírt születésének egy olyan momentuma, amely alkalmas lehet arra, hogy meghatározzuk a születési évét. Ez nem más, mint az oly sokszor emlegetett betlehemi csillag, amely útmutatóul szolgált a napkeleti bölcseknek, hogy megleljék az általuk várt királyt.

Már a késő antik szerzők egy része is úgy foglalt állást, hogy a csillag, amelyet a bölcsek láttak, egy üstökös volt. A legnépszerűbb jelölt a Halley-üstökös volt, amely történetesen időszámításunk előtt 12-ben haladt el a Föld közelében.

 

Nem ez az egyetlen üstökös, amely ideális jelölt lehet a betlehemi csillag szerepére. Egy Han-dinasztia korából származó kínai forrás, amely feljegyezte a különböző égi objektumokat, időszámításunk előtt 4-ben is egy üstököst látott az égbolton. Ez az üstökös a forrás alapján hetven napig volt látható, és alkonyatkor kelt fel a keleti égbolton. Mindez összevág a bibliai értesülésekkel.

A híres csillagász, Johannes Kepler azonban más elmélettel állt elő. Véleménye szerint a betlehemi csillag az időszámításunk előtt 7 során három alkalommal is bekövetkezett, rendkívül ritkának számító Jupiter-Szaturnusz együttállás okozta fényjelenség lehetett.

Manapság ezt a dátumot fogadja el a legtöbb tudós, hiszen a legtöbb bibliai információhoz passzol, és kevesebb ellentmondást támaszt, mint a többi. Ezek szerint – ha Jézus valóban ebben az évben született – jelenleg már 2031-et kellene írnunk 2024 helyett.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol