.

Házak a sziklák alatt.A különleges andalúziai település már több mint nyolcszáz éve áll, és a maga szerény módján virágzik is. A Rio Trejo vájta mederben egy kis folyó torkolata lakozik a sziklák között: az erózió folytán alakultak ki Setenil de las Bodegas egyedülálló barlangjai.

A mórok alapította sziklavárosba a környékbeliek leginkább praktikus okokból költöztek: a várost takaró sziklák kifejezetten kellemes és hűsítő árnyékot nyújtanak az elviselhetetlenül forró mediterrán nyárban. A helyiek tulajdonképpen csak a homlokzatot tették a barlangok elé. A barlangokkal teli sziklafal kiváló erődként funkcionált, másrészt már eleve adta magát, hogy ideális hőmérsékletű lakásokat alakítsanak ki belőlük.

Neve gazdag történelmi eseményekre utal: a “Setenil” szó a latin “Septem nihil”, azaz “hétszer nem” kifejezés a katolikus hódító csapatokra vonatkozik, akik hétszer próbálták sikertelenül elfoglalni a mórok lakta települést a XV. században (végül azonban nyolcadjára sikerrel jártak). A “las Bodegas” – azaz “a raktárak” pedig a barlangokban felzsúfolt élelmiszerekre, borokra és egyéb javakra utalnak.

A fehérre meszelt falak közt sétálva cseppet sem érezni, hogy a sziklaváros egy világvégi, mindentől elhagyatott hely lenne: Setenilben virágzik a bor-, olívaolaj-, sertéshús, mandula-, méz- és lekvárkereskedelem, a kávézók és éttermek nyüzsögnek a helyiektől és a környékről odalátogatóktól (ugyanis a város bárjai és élelmiszerboltjai a legjobbak a régióban), hétvégente pedig az utcákra kifutó piacoktól is hangos és élettel teli az egyedülálló város.


Már már félelmetes a házak közá belógó sziklatető.

A barlangok felett, a sziklatatőn, jellegzetes, fehér Andalúz házak adják a város hangulatát.

 

A player.hu cikke alapján.

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol