.

Hasán landolt a Grippen Kecskeméten
A pilóta, Kádár Sándor, jól van, gerincsérüléséből fél év alatt épülhet fel, a 30-as Griffmadarat saját futóin vontatták hangárba.

A gép, amint az a korábbi híradásokban is szerepelt, behúzott futókkal érintette a betont, egy rövid ideig egyenesen csúszott a hasán, majd kitört balra, és ekkor látható, amint a pilóta katapultál, a gép pedig már nélküle lerobog a pályáról, aztán egy száznyolcvan fokos fordulóval megáll, a leszállási iránnyal szemben.

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/hkHGpua9jpk?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Az is látható, hogy a bázison felkészültek a meghibásodott Gripen fogadására: az előtérben egy nagyobb helikopter, nyilván a kutató-mentő készültséget adó Mi-8-as, illetve a mentők EC-135-öse forgó rotorokkal várja, hogy ha kell, a lehető leggyorsabban kórházba vigye a sérült pilótát.

(fotók: Honvédelem.hu, Shütz Gergely)

(fotók: Honvédelem.hu, Shütz Gergely)

 

A felvétellel egyébként lehet némi elképzelésünk arról, hogy a gépelhagyás mekkora erővel és sebességgel történik, a repülőgépvezetőt ért terhelés egy-két másodpercre elérheti a 20 g-t is.

Viszont az is érzékelhető, hogy mekkora kincs manapság a nagysebességű harci gépeken az az úgynevezett duplanullás rendszer, amely nemcsak a levegőben, hanem már földetérés után is menti a pilótát, sőt, akkor is ez a szerkezet ad esélyt az életben maradásra, ha a gép áll: a duplanullás jelző tehát nulla méteres magasságot és nulla kilométeres óránkénti sebességet jelent. Egyébként ebben az esetben feltehetően akkor is hatalmas túlterhelés éri a pilótát, ha nem katapultál, mert mint látható, a gép minimális távolságon fékeződött le és pördült be a földön.

Fontos, hogy a gép a súrlódás, a betonnal való érintkezés ellenére nem robbant be, ez egyrészt annak köszönhető, hogy a repülőgépvezető a reptér légterében kifogyasztotta az üzemanyag nagy részét, másrészt annak, hogy sikerült minimális sebességgel megközelíteni a pályát. A Gripenről készült első nyilvánosságra került közeli fotók is azt sugallják, hogy a harci gép valóban javítható, persze ezt az alapos műszaki vizsgálat kell, hogy alátámassza, mindenesetre a 30-as oldalszámú gépet azóta már saját futóin vontatták hangárba.

A törzs alját nem látjuk, de a szárnyak és az előszárnyak is sértetlennek látszanak, lehetséges, hogy a gép leginkább a szárnyak alá szerelt póttartályokon csúszott, és ezek óvták meg a Gripent a nem javítható károsodástól.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china