.

Háromezer éves űrhajós kőszobor Törökországban
Az Isztambuli Régészeti Múzeum rejti azt a 3000 évesre becsült kőszobrot, amelyet nem lehet félremagyarázni
 

A faragványon sajnos hiányzik a pilóta feje, pedig igen érdekes lenne látni az ókori látogató arcvonásait

A Törökországban 1973-ban Tuspa (ma Toprakkale) településnél végzett régészeti ásatások során a kutatók egy értékes kő tárgyat találtak, melynek becsült kora körülbelül 3000 év, bár egyes szakértők ettől eltérő kort is lehetségesnek tartanak.

A faragvány - amely puha, sárgásbarna kőből készült - a híres kutató és író Zecharia Sitchin vizsgálta, aki a következőket írta róla:
 
"A tárgy maga egy faragott, méretarányos modellje olyasvalaminek, ami a modern ember szeme számára egy kúpos orrú űrjárműnek tűnik, 23 cm hosszú, 5,5 centiméter magas, és 8 cm széles. A hátsó részén négy hajtúmű kipufogó látható, melyet egy nagyobb hajtúmű vesz körül. A jármű közepén egyetlen személy számára van hely, egy pilótának (sajnos fej nélkül), aki valójában a járműben látható."
"A lábát a mellkasa felé hajlítva ül. Egy bordázott nyomástartó ruhát visel; ez egy egy darabból álló ruha, mely teljesen körülölei a testet. Lent a lábaknál csizmaszerűvé válik. A karokat teljesen befedi, és a végén úgy tűnik, hogy kesztyű van a kezén. A bordázott és feltehetően rugalmas ruha körülveszi az egész törzset, egészen a pilóta nyakáig."

Izgalmas kérdés,  hogyan folytatódhatott a ruha tovább? Valamiféle fejvédő zárta le, vagy véget ért a nyaknál, a fejet szabadon hagyva, vagy a pilóta egy külön sisakot viselt, vagy vesetleg más fejvédőt?  Miért hiányzik a pilóta feje? Vajon még az ókorban távolították el, vagy véletlenül törött le?

A szobrocska lelőhelyéről:

Tuspa az i.e. 9. században az Urartu királyság fővárosa, amely a Bibliából Ararát néven vált ismerté. A főváros 5 kilométerre helyezkedett el a Van-tótól keletre, ami egy nagy beltenger Törökországban, Kelet-Anatólia térségében, közel az iráni határhoz.
Itt találhatóak az urartui civilizáció legfelsőbb égi istene Haldi (Khaldi), templomának maradványai.
 
A megmaradt romokból nehéz  elképzelni hogyan nézhetett ki régen a templom 

Eredetileg Haldi a növények és a termékenység istene volt, majd új szerepet kapott, mint Urartu nemzeti istene.

Időszámításunk előtti első évezredben Urartu, Anatólia déli területén, Asszíria egyik riválisa volt. Az ősi urartui erőd, Toprakkale falait küklopszi méretűre építették, melyek hatalmas, habarcs nélküli kőtömbökből álltak. Egyes darabok súlya a 40 tonnát is eléri, ezért máig rejtély hogyan történt ezeknek szállítása és beépítése.
 
A fellegvár egy magas, meredek szikla formáció kristályos mészkőből, amely hirtelen emelkedik a síkság fölé, és másfél kilométer hosszan terül el keletről nyugatra, de mindössze kétszáz méter széles.
 
A tudomány és a régészet egyenlőre nem találja a válaszokat az űrhajós szobor és az urartui kultúra között. Annak feltételezése, hogy ennek a kulturának bármi köze lehet egy magasabb technológiájú, talán földönkívüli civilizációhoz, az akadémikus tudomány annyira elfogadhatatlannak tartja, hogy a szobrot ki sem állítják, ne izgassa a látogatók fantáziáját.

újvilágtudat cikke alapján 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china