.

Hányan vagyunk Spanyolországban?Szerző: Glück Timea

Spanyolországban élő magyarok

A Spanyolországban élő magyarokról kevés információ áll rendelkezésünkre, ugyanis hivatalos statisztikát nem vezetnek róluk se Magyarországon, se Spanyolországban, csak azokról a magyarokról, akik a külföldi letelepedésüket hivatalosan bejelentették a Magyar Konzulátuson.  Mivel ezek a magyarok csak egy töredék része azoknak, akik valójában Spanyolországban élnek, így felmerült bennem a kérdés, hogy tulajdonképpen hány magyar él Spanyolországban és helyileg hol?

A kérdésem megválaszolására reprezentatív statisztikai adatokat kerestem. Elsőnek a Spanyol Országos Statisztikai Intézet (INE) pár hónapja közzé tett 2011-es népszámlálás adatait elemeztem. Ebben az adatbázisban megadták a Spanyolországban élő lakosokat származási helyeik szerint, ezáltal lehetőségem nyílt a magyarok adatainak kiértékelésére.

2011-ben 8049 magyar állampolgár élt Spanyolországban, 3806 férfi és 4243 nő. Ennek az adatbázisnak az alapján, a legtöbb magyar Valencia autonóm közösségben élnek, pontosan 1913-an. Ebből 1159-en Alicante és környékén, 520-an Valencia és 234-en Castellón tartományokban.

A Kanári-szigetek a második legkedveltebb letelepedési helye a magyaroknak. Ott 1364 magyar él, 670 férfi és 694 nő. Tenerifén (és a hozzá tartozó szigeteken) 824-en élnek, Gran Canarián pedig 540-en.


A harmadik helyen Katalónia áll. Katalóniában 1198 magyar él, 485 férfi és 713 nő. A legtöbb magyar Barcelona és környékén lakik, összesen 817-en, míg Tarragonában 187-en, Gironában 154-en és Leridában csak 39-en laknak (ezek az adatok is tartományokra vonatkoznak, nem csak a tartományok székhelyeire).

A negyedik legkedveltebb régió a magyarok körében Andalúzia, ahol 1162 magyar él, 508 férfi és 653 nő. Andalúziában a legtöbb magyar Malagát és környékét választotta lakóhelyül, ott 696-an élnek, míg Almeríában 175-en, Granadában 99-en és Sevillában 89-en. Néhány magyar él még Cádiz, Córdoba és Huelva környékén.

Más autonóm közösségekben is laknak magyarok, pl. Madrid és környékén 611-en, a Baleár-szigeteken 528-an. A többi autonóm közösségekben viszont csak szétszórtan lehet magyarokat találni. 

Összefoglalóan a lenti ábrán látható, hogy a Spanyolhonban élő magyarok 24%-a a valenciai régióban található, 17%-a a Kanári-szigeteken, 15%-a Katalóniában és 14%-a Andalúziában.  Ezek a magyarok a Spanyolhonosok 70%-át teszik ki, eszerint megállapítható, hogy a magyarok is, épp úgy, mint más európai bevándorlók (pl. németek, angolok), főképpen a napos, meleg éghajlatú spanyol területeket választották új lakhelyüknek.

 

Adatok forrása: „INE Censo 2011”, saját számítások.

Ezek a számítások az INE 2011-es népszámlálási adatbázis elemzésének az eredményei, későbbiekben más statisztikai adatokkal is fogok foglalkozni, hogy minél több információhoz jussunk a Spanyolországban élő magyarokról.

 

Szerző: Glück Timea, szociológus, bevándorlási szakértő.

www.spanyolhon.com, www.blog.spanyolhon.com

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol