.

Hányan vagyunk Spanyolországban?Szerző: Glück Timea

Spanyolországban élő magyarok

A Spanyolországban élő magyarokról kevés információ áll rendelkezésünkre, ugyanis hivatalos statisztikát nem vezetnek róluk se Magyarországon, se Spanyolországban, csak azokról a magyarokról, akik a külföldi letelepedésüket hivatalosan bejelentették a Magyar Konzulátuson.  Mivel ezek a magyarok csak egy töredék része azoknak, akik valójában Spanyolországban élnek, így felmerült bennem a kérdés, hogy tulajdonképpen hány magyar él Spanyolországban és helyileg hol?

A kérdésem megválaszolására reprezentatív statisztikai adatokat kerestem. Elsőnek a Spanyol Országos Statisztikai Intézet (INE) pár hónapja közzé tett 2011-es népszámlálás adatait elemeztem. Ebben az adatbázisban megadták a Spanyolországban élő lakosokat származási helyeik szerint, ezáltal lehetőségem nyílt a magyarok adatainak kiértékelésére.

2011-ben 8049 magyar állampolgár élt Spanyolországban, 3806 férfi és 4243 nő. Ennek az adatbázisnak az alapján, a legtöbb magyar Valencia autonóm közösségben élnek, pontosan 1913-an. Ebből 1159-en Alicante és környékén, 520-an Valencia és 234-en Castellón tartományokban.

A Kanári-szigetek a második legkedveltebb letelepedési helye a magyaroknak. Ott 1364 magyar él, 670 férfi és 694 nő. Tenerifén (és a hozzá tartozó szigeteken) 824-en élnek, Gran Canarián pedig 540-en.


A harmadik helyen Katalónia áll. Katalóniában 1198 magyar él, 485 férfi és 713 nő. A legtöbb magyar Barcelona és környékén lakik, összesen 817-en, míg Tarragonában 187-en, Gironában 154-en és Leridában csak 39-en laknak (ezek az adatok is tartományokra vonatkoznak, nem csak a tartományok székhelyeire).

A negyedik legkedveltebb régió a magyarok körében Andalúzia, ahol 1162 magyar él, 508 férfi és 653 nő. Andalúziában a legtöbb magyar Malagát és környékét választotta lakóhelyül, ott 696-an élnek, míg Almeríában 175-en, Granadában 99-en és Sevillában 89-en. Néhány magyar él még Cádiz, Córdoba és Huelva környékén.

Más autonóm közösségekben is laknak magyarok, pl. Madrid és környékén 611-en, a Baleár-szigeteken 528-an. A többi autonóm közösségekben viszont csak szétszórtan lehet magyarokat találni. 

Összefoglalóan a lenti ábrán látható, hogy a Spanyolhonban élő magyarok 24%-a a valenciai régióban található, 17%-a a Kanári-szigeteken, 15%-a Katalóniában és 14%-a Andalúziában.  Ezek a magyarok a Spanyolhonosok 70%-át teszik ki, eszerint megállapítható, hogy a magyarok is, épp úgy, mint más európai bevándorlók (pl. németek, angolok), főképpen a napos, meleg éghajlatú spanyol területeket választották új lakhelyüknek.

 

Adatok forrása: „INE Censo 2011”, saját számítások.

Ezek a számítások az INE 2011-es népszámlálási adatbázis elemzésének az eredményei, későbbiekben más statisztikai adatokkal is fogok foglalkozni, hogy minél több információhoz jussunk a Spanyolországban élő magyarokról.

 

Szerző: Glück Timea, szociológus, bevándorlási szakértő.

www.spanyolhon.com, www.blog.spanyolhon.com

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china