.

Hamarosan kiderül a Kanári-szigeteken vagy Hawaiban épül fel a viág legnagyobb csillagvizsgálójaA tiltakozások miatt Hawaii helyett a Kanári-szigeteken épülhet fel a világ egyik legnagyobb teleszkópja


A Hawaii-szigetek helyett a Kanári-szigeteken építhetik fel a világ egyik legnagyobb teleszkópját, ha a csendes-óceáni szigeteken nem engedélyezik a projektet – jelentette be a harmincméteres tükörátmérőjű teleszkóp, a TMT (Thirty Meter Telescope) építését felügyelő nemzetközi testület. A projekt kormányzótanácsa a múlt héten tanácskozott arról, hogy alternatív helyet keres a TMT számára azután, hogy a Hawaii Legfelsőbb Bíróság néhány hónapja a helyiek és környezetvédők tiltakozására érvénytelenítette a hawaii Mauna Kea vulkán csúcsára tervezett TMT építésére kiadott engedélyt, és úgy döntött, mindaddig nem kaphat engedélyt a projekt, amíg újabb meghallgatás keretében nem mérlegelik az ellenzők petícióját.

A több milliárd dolláros projekt kaliforniai és kanadai egyetemek, valamint japán, kínai és indiai intézetek együttműködésében valósul meg. A jelenlegi csillagászati teleszkópoknál lényegesen nagyobb TMT 30 méter átmérőjű főtükre 492 darab, egyenként 1,4 méteres szegmensből fog állni. A gigantikus berendezésnek köszönhetően a tudósok tanulmányozhatják – többek között – az első galaxisok születését és a csillagvárosok evolúcióját, valamint vizsgálhatják, hogy ezek milyen kölcsönhatásba lépnek a szupermasszív fekete lyukakkal.

Az igazgatótanács által közzétett közlemény szerint a Kanári-szigetek legnyugatibb szigetét, La Palmát választották alternatívaként. A testület nem indokolta meg, hogy miért erre a térségre esett a választás. Henry Yang, a testület elnöke hangsúlyozta, hogy továbbra is Hawaiit tartják elsődleges helyszínnek, és minden erőfeszítést meg fognak tenni, hogy megszerezzék az engedélyt.


A Mauna Kea ideális a teleszkóp megépítésére, hiszen az év 300 napján tiszta az égbolt, és minimális a fény- és a levegőszennyezettség mértéke. Ugyanakkor az őslakos hawaiiak tiltakoznak a tervek ellen, mivel szent helynek tartják a hegyet: úgy tartják, hogy Hawaii istene a vulkán tetején lakik, ráadásul ott van legszentebb és legmélyebben tisztelt őseik temetkezési helye is. A helyi illetékes hatóság október 20-án kezdett újabb meghallgatásokat az ügyben, döntés a The New York Times szerint csak jövőre várható.<iframe width="641" height="361" src="https://www.youtube.com/embed/G4wIXUbDR1E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol