.

A halhatatlanság halotti ruhája Kínában
Az örök élet utáni vágy emberemlékezet óta él az emberiségben

Az emberek sosem tudták elfogadni azt a gondolatot, hogy a test halálával véget ér az élet. Úgy gondolták a test megfelelő megóvása segít a halál utáni létben. Ennek a gondolatnak gyakorlati megvalósítására azonban csak az uralkodóknak és azok családtagjainak volt meg a lehetősége. Ebben kapott fontos szerepet a jade kő.
 

 


A jade féldrágakő, melynek ősidők óta sokféle tulajdonságot tulajdonítottak.  Amuletként hordták szellemek ellen, gyógyító hatással ruházták fel, valamint a test épségének megőrzését is tőle várták.


Kínában időszámításunk előtt egészen különleges kultusza keletkezett a jade kőnek. Halotti ruhát készítettek belőle. Abban az időben úgy hitték, a halál után a lélek a testben marad, ezért nem szabad közel engedni a szellemeket, és a testnek is meg kell őrizni épségét. Erre legalkalmasabbnak a jádéből készült ruhát vélték.

A Han dinasztia alatt (i.e. 220 - i.u. 206.) az uralkodócsalád tagjait előszeretettel helyezték örök nyugalomra jáde ruhában. Egy ilyen ruha elkészítése igen költséges és időt rabló tevékenység volt. A jade köveket távoli helyekről szerezték be, megközelitőleg egyforma kis lapokká faragták, a lapocskákat átfurták, majd tulajdonosának rangjától függően arany, ezüst vagy réz szállal varták össze. Egy ilyen ruha elkészítése 10-12 évet is igénybe vehetett.
 
 

Liu Sheng herceg és Dou Wan hercegnő sírja Kínában Hebei tartományban található. A herceg és felesége Dou Wan hercegnő mauzóleuma sértetlenül maradt meg 1968-as felfedezésükig. A bejáratot kőajtók zárták el, amely közé olvasztott vasat öntöttek, ami megakadályozta a sírrablók behatolását.
A föld alatti sírokat egy központi tengelyre fűzték fel. A bejárat két oldalán egy-egy hosszú kamra szolgált a háztartási eszközök, illetve a szekerek és lovak elhelyezésére.

A nagyméretű középső teremben mutatták be a szertartásokat. Ennek végén nyílt a hátsó sírkamra, amelyet kőlapokkal három részre osztottak. A középső helyiség a vendéglátásra szolgált, míg az egyik mellékhelyiségben a koporsókat, a másikban a kőből megformált szolgákat és a legértékesebb temetkezési kísérőtárgyakat helyezték el.

Liu Sheng és Du Van halotti maszkja

Egy ilyen halotti ruha tizenkét részből áll.  Arc, fej a testet fedő első és hátsó rész, karok, kesztyűk nadrágszárak és lábfejek. Liu Sheng ruhájához 2498 méretre faragott jade lapocskát, és 1,1 kg arany fonalat használtak fel.

A hercegi pár kesztyűi

A jade ruhában való temetkezés hagyományát a hatalomra kerülő új Han dinasztia rendeleti úton, i. sz. 222-ben betiltotta. A hatalmas költségek és a tiltás miatt még az első évezred első felében megszüntek az ilyen temetkezések, legalábbis későbbi időkből nem kerültek elő ilyen leletek

A cikk témájához a boldognapot.hu bejegyzése adta az ötletet

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china