.

Halálos kór terjed a bankárok között2014-ben különös különös kór terjedt el a bankok felső beosztású munkatársai közt. December elejéig 36 bankár érezte úgy, hogy élete már elviselhetetlen teher és öngyilkosságba menekült. Bocsi, nem mindegyik, mert véletlen balesetet is többen elszenvedtek Olyan is volt köztük, aki egy felhőkarcoló 33. emeletéről a zárt ablakon keresztűl véletlenül kiesett az utcára, vagy olyan, aki egy szögbelövővel véletlenül főbe lőtte magát. (Egymás után nyolszor.) Legalábbis a hírek szerint ezek a felettébb furcsa esetek így történtek.

A média találgatta az okokat, de egyben egyetértettek: kiváltó okként nem sanyarú anyagi helyzetük szolgált. Ez a halálos kór az év végéig még tovább szedte áldozatait. December végéig további négy bankár távozott az élők sorából.

Az öngyilkosságban és a szerencsétlen véletlenek összjátszásában december 1-ig elhunyt bankárok névsora.

1) David Bird, 55, Wall Street Journal
2) Tim Dickenson, Swiss Re AG
3) William Broeksmit, 58, Deutsche Bank
4) Ryan Henry Crane, age 37, JP Morgan
5) Li Junjie, 33, Hong Kong JP Morgan
6) Gabriel Magee, 39, age JP Morgan
7) Mike Dueker, 50, Russell Investments
8) Richard Talley, 57, American Title
9) James Stuart Jr. 70, Former National Bank of Commerce
10) Jason Alan Salais, 34, JPMorgan
11) Autumn Radtke, 28, First Meta
12) Eddie Reilly, 47, Vertical Group, New York
13) Kenneth Ballando, 28, Levy Capital, New york
14) Joseph A. Giampapa, 55, JP Morgan Chase
15) Jan Peter Schmittmann, 57, ANB/AMRO
16) Juergen Frick, 48, Bank Frick & Co AG
17) Benoît Philippens, 37, BNP Paribas Fortis Bank
18) Lydia…, 52, Bred-Banque-Populaire
19) Andrew Jarzyk, 27, PNC Bank, New York
20) Carlos Six, 61, CREDAF,
21) Jan Winkelhuijzen, 75, Fiscalist
22) Richard Rockefeller, 66, John D. Rockefeller
23) Mahafarid Amir Khosravi, 45
24) Lewis Katz, 76
25) Julian Knott, 45, JP Morgan
26) Richard Gravino, 49, JP Morgan
27) Thomas James Schenkman, 42, JP Morgan
28) Nicholas Valtz, 39, Goldman Sachs
29) Therese Brouwer, 50, ING
30) Tod Robert Edward, 51, M & T Bank
31) Thierry Leyne, 48, Anatevka S.A.
32) Calogero Gambino, 41, Deutsche Bank
33) Shawn D. Miller, 42, Citigroup
34) Melissa Millian, 54, Mass Mutual
35) Thieu Leenen, 64, ABN/AMRO
36) Geert Tack, 52, ING

A gyanútlan olvasó arra gondol, mekkora csapás lehet ez a bankok számára, mikor olyan munkatársaktól kell búcsút venni, akik ismerik a bank legbensőbb ügyeit, pénzügyi helyzetét, akik tudják kiemelt ügyfeleiknek mekkora összeg van a számláján, és midaz honnan származik.

 

Mielőtt könnyes szemmel részvétet nyilvánitanánk a dolgos munkatárs nélkül maradt  bankigazgatóknak, szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a bankok előszeretettel kötnek életbiztosítást az alkalmazottaik életére, amiről az érintettek sokszor nem is tudnak, (Bank-Owned Life Insurance, BOLI) amelyeknek kizárólag a bankok a kedvezményezettei. (Csak a JP Morgan 17.9 milliárd dollárnyi BOLI eszközállománnyal rendelkezik.)
Azért az is tény, hogy egy ilyen tragikus haláleset után valamennyit szoktak adni az elhunyt családjának is, hogy érezzék, a bank mennyire szívén viseli az árván maradt család helyzetét.

Érdekes körülmény, hogy ezek a bankárok mid egészséges, életük teljében lévő emberek voltak. Az is feltűnő hogy a legtöbb „öngyilkosság” a semmiből, minden előzetes figyelmeztetés nélkül történik, az érintett családok teljes döbbenetére.
A kákán is csomót keresők figyelmét az is felkeltette, hogy a JP Morgan három vezető munkatársa mondott gyors egymásutánban búcsút életének az év elején.
Ezek közül figyelemreméltó Gabriel Magee esete, a szintén JP Morgan munkatársa volt. Halála előtti estén emailt küldött barátnőjének, amiben azt írta, hamarosan végez munkájával és nemsokára otthon lesz. Ezzel szemben felment a bank londoni székházának 150 méter masas tetejére és hiába próbálták megakadályozni, a mélybe vetette magát.
Az ember néha hall olyasmit, hogy embereket lehet programozni és ezek az emberek valamilyen jelre gondolkodés nélkül végrehajtják az utasítást. Azonban tudjuk, hogy ilyesmi csak az összesküvés elméletek világában létezik. Magge esetében valószínűleg egy hirtelen hangulatváltozás vezetett az ugráshoz.

Ebből is látszik, milyen veszélyes szakma a bankárkodás. veszélyesebb mint pilótának lenni. Az évi több tízezer repülőjáratból, néha lelőnek egyet, van ami csak úgy leesik a rossz időben. A bankok száma azonban jóval kevesebb a repülő járatokénál, mégis több a halott bankár, mint a halott pilóta.
 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol