.

Halála után vásári látványosság lett a bőrére tetovált mintaLenyúzott bőrére írva olvasható egy 19. századi francia férfi kalandos élete

 

Egy, a 19. században élt francia férfi lenyúzott és egy londoni gyűjteményben őrzött, erősen tetovált bőrét vizsgálták meg első alkalommal tudósok, az eredmények egyedi betekintést nyújtanak a férfi életébe.
 

„Monsieur Bonheur” bőre

 

Preparált tetoválások

A 19. században nem volt ritka, hogy orvosi különlegességekként megőrizzék emberek tetovált bőrének darabjait – különösen, ha azok egzotikus kultúráktól, például a Csendes-óceán szigeteinek különböző őslakos népeitől származtak (az új-zélandi maorik tetovált arcú fejeit, amelyek egyébként szakrális jelentőséggel bírnak például volt, hogy kuriózumként árulták is Európában).

Emellett – mivel az európai kultúrkörben a tetoválásokat a bűnözéssel azonosították – orvosi tanulmányozásra szolgáló példányokként is szokás volt megőrizni a tetoválásokat. Csak a londoni Wellcome Gyűjteményben például 300-nál is több tetovált bőrfelületet őriznek, amelyek „tengerészektől, katonáktól, gyilkosoktól és bűnözőktől” származnak.

A legújabb tanulmány alanya azonban nem egy kisebb bőrfelület néhány mintával: egy ember teljes elülső felének lenyúzott bőréről van szó, amelyet a bokától a fejtetőig lehántottak, az arcot és a füleket is beleértve.

A nemi szervek bőrét azonban nem tartalmazza a különös példány, ami eleinte megnehezítette az illető nemének megállapítását a kutatók számára. Mivel azonban nők ilyen mértékben ritkán tetováltatták magukat ekkoriban, valószínűbbnek tűnt, hogy egy férfi bőréről van szó. Habár nincs nőies mellekre utaló nyom, egyúttal arcszőrzet sem található a megőrzött bőrön. A tudósokat végül a férfias mintájú kopaszodás jelei győzték meg arról, hogy valóban hímnemű egyén bőrével van dolguk.

E bizarr orvosi emlék az egyetlen ismert példa Európában egy teljes emberi test tetoválásainak ilyen formában történt megőrzésére. Hasonló esetek Japánból ismertek, ahol a tetoválást a 19. században betiltották, és kizárólag úgy volt rá törvényes lehetőség, ha az illető beleegyezett abba, hogy halálát követően az orvostudománynak adományozza bőrét.
 


A férfi új nevét adó hastetoválása


A francia férfinak mind képes, mind szöveges tetoválások vannak mind végtagjain, mind törzsén – bizonyára ezért döntöttek annak idején úgy, hogy az egészet eltávolítják és tartósítják. Hastájékán, nemi szerve felett a csupa nagybetűs „BONHEUR”, azaz „boldogság” szó olvasható, így a kutatók elnevezték az ismeretlen férfit Monsieur Bonheurnek.

Bárki is távolította el a férfi bőrét, rendkívül szakszerű munkát végzett. Mindössze két részletben sikerült végrehajtania a műveletet, a korabeli boncolásoknál bevett minta szerint. A kutatók CT-vizsgálatokkal is megerősítették, hogy kizárólag a bőr került eltávolításra, a minta egyéb szövetet nem tartalmaz. A bőr vágott széleit, köztük a „BONHEUR” felirat középső részét aztán újra összevarrták, hogy egységes képet adjanak. Az eljárást olyan személy kellett, hogy végrehajtsa, aki orvosi képzettséggel és tapasztalattal is rendelkezett.

Ezután azonban a bőrt széleinél szögekkel egy fa laphoz rögzítették, és lószőrt tömködtek alá, hogy térbeliséget adjanak neki. E munka már meglehetősen durva volt a precíz eltávolításhoz képest, és arra utal, hogy anatómiai preparálás helyett sokkal inkább látványosságként való mutogatásra szánták.

Rejtélyes, de bizonyára kalandos életút

Amikor Monsieur Bonheur maradványait megvásárolta a jelenlegi tulajdonosuk a 2000-es évek elején Párizsban, semmiféle dokumentáció nem volt hozzá arról, mennyi idősek, illetve ki volt az illető. Az eladó azt állította, a bőr egy Marseille-ben felakasztott gyilkosé volt, és lenyúzását követően a bíróság ajtajához szögelték elrettentésül. E beszámoló korántsem tűnik hihetőnek, ami általában véve jellemző az emberi bőrből készült kuriózumokra, mint például az abből készült könyvkötésekre.

A bőr különféle halál utáni elszíneződései és torzulásai miatt a tetoválások egyes helyeken elsötétültek, és az egymást helyenként átfedő fekete körvonalak és satírozás is nehezíti több alkotás azonosítását. A legsötétebb helyeken azt is lehetetlen volt elsőre megállapítani, van-e egyáltalán ott tetoválás. Hogy a végére járjanak a kérdéseknek, a kutatók CT-vel, multispektrális képezéssel, röntgennel és infravörös reflektográfiával is megvizsgálták a bőrt, továbbá digitális mikroszkóppal a bőrt és a hajat is.

Arra jutottak, hogy körülbelül 55-60 képes tetoválás és kilenc szöveges elem található meg a páratlan bőrpreparátumon. A motívumok közt vannak virágok, állatok, szíveket átszúró tőrök, kardok, zászlók és emberalakok is – nők és férfiak egyaránt. Az emberalakokból van a legtöbb, köztük vannak egész alakok, mellalakok és arcok is.

A férfiak a legkülönbözőbb arcszőrzetekkel és ruházattal bírnak – egyesek bohócsapkát vagy turbánt is viselnek. A nők különböző hajviseletekkel rendelkeznek, de némelyikük kalapnak tűnő fejfedőt is visel. Egyes nőalakok természetesen meztelenek, egyikőjük alatt a „Flourine” név szerepel. Ugyanez a név előfordul egy másik tetoválásban is, így feltételezhető, hogy Monsieur Bonheur romantikus kapcsolatban állhatott egy ilyen nevű hölggyel. Egy horgony, amely mellett a „Vive la Flotte” („Éljen a Flotta”) szöveg szerepel arra utalhat, a férfi valamikor a haditengerészetnél szolgált.

Más nyomok arra utalnak, a törvénnyel és a hatóságokkal korántsem volt ennyire szívélyes Monsieur Bonheur viszonya. Az egyik, két egymást keresztező kardot formázó ábránál olvasható „Mort aux Commissaires” („Halál a Biztosokra”) felirat vélhetően a Commissaire de Police Judiciaire-re, azaz a rendőrfőkapitányra utal. Egy metaforikus tetoválás pedig azt sugallja, a férfi börtönviselt lehetett: egy oszlophoz láncolt egyenruhás (talán rabruhás) férfinak egy madár a „Liberté” („Szabadság”) feliratot hozza. Az oszlop alján az 1883-as évszám olvasható – talán börtönbe zárásának, vagy éppen szabadulásának éve.


Az oszlophoz láncolt alak


Ha az 1883-as dátum valóban a börtönből vagy katonai szolgálatból való szabadulását volt hivatott jelölni, lehetséges, hogy a férfi még ez előtt meghalt – egy rabbal vagy alacsony beosztású katonával ugyanis jóval nagyobb eséllyel történhetett meg, hogy a maradványai felett rendelkezők tetoválásaiért lenyúzzák és kipreparálják bőrét.

A tetoválások kiállítása élő személyek esetében is bevett gyakorlat volt a korban – a különféle mutatványosok közt rendre feltűntek az egész testükön tetovált személyek, mint önálló látványosságok –, és könnyen lehet, hogy Monsieur Bonheur bőrét a karneváli múmiákhoz hasonlóan különféle rendezvényeken mutogatták.

Az ilyen emberi maradványokat gyakran hirdették egészen hihetetlen, túlzó háttértörténetekkel, hogy fokozzák az érdeklődést – ez magyarázhatja azt a történetet, amelyet a bőr jelenlegi tulajdonosának adtak elő a 2000-es évek elején.


Forrás:  múltkor
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china