.

A hal, ami úgy hat mint az LSD
Hanula Zsolt
Index.hu


Salema, aranycsíkos tengeri durbincs, vagy Sarpa Salpa (ez arabul van, és annyit tesz: a hal, ami álmokat csinál) – ez a Földközi-tengerben, és az Atlanti-óceán afrikai partjainak vizeiben honos hal a hatvanas évek óta visszajáró szereplője a híreknek az állítólagos hallucinogén hatása miatt (de már római kori feljegyzések is vannak arról, hogy drogként fogyasztották). A halat a 2000-es évek közepén kezdték el komolyabban is megvizsgálni a tudósok, és elég zavarbaejtő eredményre jutottak: ugyan több, dokumentált esetet is feljegyeztek, amikor a hal megevése LSD-triphez hasonló hatást váltott ki, még nem sikerült megfejteni, hogy ez pontosan mitől van, mikor jön létre, és mikor nem.


Salema vagy Sarpa Salpa

A Clinical Toxicology tudományos szakfolyóirat 2006-os  cikke  két ilyen esetet ír le részletesen, mindkettő a francia Riviérán történt, egymástól függetlenül. A halat a gyanútlan áldozatok sütve fogyasztották, egyébként megbízható éttermekben, a hatás eleinte szédülés és hányinger, majd pár óra múlva hirtelen beütő hallucinációk voltak. És nem a kellemes fajta: sikoltozó emberekről, ordító állatokról, óriás madarakról ízeltlábúakról számoltak be az alanyok, majd éjszaka borzasztó rémálmokról. A hatás másfél-két napon át tartott. Na de ha ez a hal aránylag sűrűn előfordul partmenti vizekben, miért ilyen ritka, hogy drogként működik?

Egy 2012-es tanulmány arra jutott, hogy nem maga a hal a hallucinogén, hanem az egyik fontos táplálékául szolgáló Posidonia oceanica nevű hínár (más kutatások aztán egyes plankton- és algafajokat kevertek gyanúba). Ki is mutattak egy, a felépítésében és a hatásmechanizmusában az LSD-re erősen hasonlító anyagot a hínárban, és az azt nagy mennyiségben fogyasztó halban is, ami a központi idegrendszerre hat, nem halálos, de erős méreganyag. Egy másik kutatás a DMT nevű pszichoaktív anyaggal (az éppen trendi divatdrognak számító ajahuaszka hatóanyaga) hozta összefüggésbe a halat.


Posidonia oceanica

Annyit sikerült még kideríteni, hogy a halakban ősszel a legnagyobb a méreg mennyisége, és az a fejhúsban koncentrálódik, amit általában nem szokás megenni. Az is kiderült, hogy a hagyományos főzési módszerek nem pusztítják el a drogot. Így tulajdonképpen orosz rulett minden halvacsora, szerencse, hogy a gyakorlat azt mutatja, hogy aránylag ritkán van annyira tele a Sarpa Salpa droggal, az is betépjen tőle, aki megeszi.


Forrás: Index.hu
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china