.

Hajók, amik a csatornába ragadtakBeragadtak a csatornába, alapítottak egy országot

 

Az 1967-es hatnapos háború a 2. világháború utáni hadtörténelem egyik legtöbbet elemzett háborúja. Az Izrael és az egyiptomi–jordániai–szíriai–iraki szövetség közötti konfliktus a nevéhez hűen kevesebb mint egy hét alatt lezajlott, a vége pedig az lett, hogy az izraelieknek a nyomasztó túlerő ellenében sikerült elfoglalni a Gázai övezetet, a Sínai-félszigetet, a Golán-fennsíkot és Ciszjordániát. A tűzszünet megkötése után Egyiptom blokád alá vonta a Szuezi-csatornát, ami nyolc teljes évre zárva is maradt, a két partjáról izraeli és egyiptomi harci egységek néztek farkasszemet.

A Földközi- és a Vörös-tenger között évi 17 ezer hajó átjárását biztosító útvonal lezárása elég csúnyán betett egy csomó iparágnak és a kereskedelemnek, de a legjobban az a 15 teherhajó szívta meg, amelyik éppen a csatornán hajózott, amikor azt lezárták. Nyolc évre ragadtak benn a csatorna közepén.

A Szuezi-csatorna déli részén van egy természetes, sós vizű tó, az al-Buhajrah al-Murra al-Kubra, magyarul Nagy-Keserű-tó. Amikor működik a csatorna, itt kerülgetik egymást az áthajózó járművek, a blokád alatt pedig itt húzta meg magát a csapdába esett flotta. Négy brit, két-két német, svéd, amerikai és lengyel, egy-egy francia, bolgár és csehszlovák hajó járt pórul, és horgonyzott le egymás mellett. A legnagyobb a 13 ezer tonnás svéd MS Kilalra (Ausztráliából szállított gyapjút és gyümölcsöt), a legkisebb az 1500 tonnás csehszlovák MS Lednice, Etiópiából származó marhabőrrel megpakolva. Az egyiptomiak nem engedték ki a hajókat, de a legénység egy részét igen – a hajótársaságok azonban nem akarták hagyni kárba veszni a vízi járműveket, így az állandó karbantartáshoz szükséged legénységet ott tartották a hajókon. Az egyre viharvertebb hajóhad hamarosan megkapta a Sárga Flotta becenevet, mert a szél telefújta őket sivatagi homokkal.

Amikor négy hónapja vesztegelt a flotta a csatorna közepén, a legénységek megalapították a Nagy-keserű-tavi Szövetséget – tulajdonképpen létrehoztak egy kis országot. Volt például saját postaszolgáltatásuk (ezt az egyik német hajó intézte), kiadtak saját bélyeget is, amit az egyiptomi posta hivatalosan elfogadott, és ma gyűjtői ritkaságnak számít. A brit MS Port Invercargill fedélzetén kialakítottak egy focipályát, a bolgár MS Vassil Levskyn volt a mozi, a német MS Nordwinden a templom, a svéd MS Nipponon az édesvizes medence. Az 1968-as mexikói olimpiával párhuzamosan még saját kis olimpiát is tartott a flotta, mentőcsónakversennyel és hasonlókkal. A veszteglő flotta az 1973-as jom kippuri háborút is átvészelte, amikor az egyiptomi csapatok átkeltek a csatornán, és megtámadták Izraelt, aztán három hét alatt csúnyán visszaverték őket.

A legénységek három hónapos turnusban váltották egymást, és így egész jól bírták a blokádot, ellentétben a hajókkal. Amikor végül megnyitották a csatornát, egyedül a német MS Münsterland volt képes saját erőből kievickélni a csatornából és hazamenni. A hamburgi kikötőben 30 ezres ünneplő tömeg várta.

A Münsterland a 70-es évek közepén, Bangkokban
 
A Münsterland a 70-es évek közepén, Bangkokban
 
A szabadulást egyedül az amerikai SS African Glen nem érte meg, mert 1973-ban, amikor már hat éve vesztegelt, véletlenül találatot kapott az említett arab–izraeli háborúban, és elsüllyedt.Forrás: index
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china