.

Hajóalagút NorvégiábanBár évtizedek óta tervezik, de pár éve került ismét komolyan szóba, miszerint Norvégiában alagutat építenének két fjordszakasz között, hogy lerövidítsék a tengeri utat hajók számára. Friss hírek szerint 2022-ben el is kezdődhetnek a munkálatok.


Az 1700 méter hosszú alagút Stadhavet-félszigetet fúrná át, a költségei pedig 2,8 milliárd koronát, azaz mintegy 100 milliárd forintot tennének ki.
– Évtizedek óta tervben van ez a projekt – mondta Terje Andreassen, a Norvég Partvidéki Kormányzat képviselő a CNN-nek. – Nagyon örülünk, hogy végre megvalósulhat.

A tenger ezen a részen az egyik legviharosabb egész Norvégiában, és nagyon sok erre a furcsa örvény is. Hajóknak ezért néha napokig is várniuk kell, hogy javuljon az időjárás. Az alagúttal azonban az időjárás és a dagály okozta problémákkal nem kell foglalkozni.

Andreassen szerint akár egy gyorskompot is üzembe állíthatnak, és abban is biztos, hogy az alagút erősíteni fogja a kereskedelmi célú hajózást a régióban.

Bár kisebb hajók számára már léteznek alagutak a világ egyéb pontjain, még soha nem épült akkora alagút, amelyen teherhajók és kompok is áthaladhatnak.

A tervek szerint hárommillió köbméter sziklát kell elmozdítani a munkálatok során.

 

Gyalog nem lehet majd átsétálni az alagúton, így aki át akarja élni, milyen is átmenni egy hegyben megbújó vízi alagúton, annak hajóra kell majd szállnia.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol