.

Ha dínóból lehetett csirke, a csirkéből is lehet dínóCsirkéből dínó? Azt gondolták, hogy lehetetlen, de a genetikusok bebizonyították, hogy nagyon is lehetséges! Hamarosan sikerrel járhat az evolúciós visszafejtés


Legrosszabb esetben is csak néhány évtized

A dinoszauruszok feltámasztása már a Jurassic Park című nagysikerű kalandfilm óta vágyálma az emberiségnek. A 2000-res évek óta folyamata zajlanak különféle kutatások más-más irányban.

A verseny van a genetikusok között. Aki először klónoz egy igazi dinoszauruszt, az győzött. Mi pedig csak ámulunk, hogy az elkövetkező évtizedekben, de még a mi életünkben lehetségessé válik mindez.


A dinoszauruszok evolúciója

Erre pedig minden esélyünk megvan, ugyanis egyre több olyan lelet kerül elő a föld mélyéből, melyek genetikai kódtöredékeket tartalmaznak, vagyis előbb, vagy utóbb, de meg lesz a teljes genetikai készlete ezeknek az állatoknak.

Egy másik módszer azt venné számításba, hogy mint a filmben is láttuk, más, rokon fajok DNS-ével pótolnák ki a hézagokat. Ez esetben mindig felmerül a lehetőség, hogy így valójában nem is a dínókat alkotnák meg, hanem mutánsokat.

Evolúciós visszafejtés

Az egyik legígéretesebb megoldás viszont azt ígéri, hogy igazi, eredeti dínókat tud majd reprodukálni a jövőben.

A kutatók ugyanis már régóta sejtik, hogy az evolúció oda-vissza játszható, vagyis visszafejthetőek az egyes evolúció szakaszok, amik az élőlények embrió szakaszában is meg-megmutatkoznak.


Egy korábban elvégzett kísérlet során sikerült egy csirke lábát visszaalakítani egy dinoszaurusz lábává.

Persze ezen kísérletek még igen kezdeti szakaszban járnak, de nagyon ígéretesek az eredmények, és a genetikusok biztosak abban, hogy hamarosan sikerülhet majd egy madarat, vagy akár egy csirkét még jobban visszaalakítani dinoszaurusszá.

Genetikai módosítás lehet a kulcs

Olyan kísérletekről is hallottunk már, hogy csirkéknek fogakat növesztettek, szintén genetikai módosítás útján.

A genetikai módosítás, és az evolúciós visszafejtés tehát olyan lehetőség, amellyel rég kihalt állatokat hozhatunk vissza a Földre.

Gondoljunk csak bele: ezzel a módszerrel a dinoszauruszok több faját is vissza lehetne hozni, és akár egy valódi Jurassic Parkot is lehetne nyitni.

További lehetőség, hogy más kihalt állatokat is életre lehetne kelteni utódfajaik, leszármazottaik vizsgálatával, genetikai szerkesztésével, így megtudva sokkal többet a Föld élővilágának múltjáról.


Képzeletbeli Jurassic Park

 

Forrás: világtitkai
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol