.

Gyönyörű hely, életveszélyes lépcső 

Hawaii harmadik legnagyobb szigetén, Oahu területén fekszik a 800 méter hosszan elnyúló Haiku-lépcső, melyet Mennyországba vezető lépcsőnek, illetve a Mennyország lépcsőjének neveznek.

 

Az 1943-ban felépített lépcsősor tulajdonképpen a kommunikációt és a kémkedést szolgálta a második világháború ideje alatt, ugyanis a Haiku-völgy egyik oldaláról a másikig húzott kábelekkel a 853 méter magasan található rádióállomás - ahová a lépcsők vezetnek - akár a Tokiói-öbölben állomásozó hadihajókkal is képes volt kommunikálni, sőt, információszerzésre is tökéletesen alkalmas volt.

Bár az '50-es évek után a falépcsőket fémre cserélték, a mai napig szigorúan tilos felmászni rájuk, ugyanis életveszélyesek. Ez azonban nem rettenti el a mászókat, évente több százan próbálnak feljutni a hegy gerincén vezető lépcsősor végére, mindez azonban csak a leggyakorlottabbaknak sikerül.
 

Lenyűgözően fest, ahogyan a 3922 fokkal rendelkező lépcső végigfut a domborzat ívén. Nem csoda, hogy mindenki szeretne feljutni ide, hogy gyönyörködhessen a panorámában. A lépcsőkön tilos felmenni, mert korántsem biztonságosak, ennek ellenére mindig akadnak merész felfedezők, akik fittyet hányva a veszélyre megpróbálják meghódítani a csúcsot. Sajnos halálesetek és balesetek is kötődnek emiatt a helyhez - morbid humorra utal, de vannak, akik szerint ez is alátámasztja, hogy a lépcső a túlvilágra vezet.
 

Míg korábban az Amerikai Egyesült Államok katonasága használta a területet, mára a természet visszafoglalta magának. A kilátás magáért beszél, a Kaneohe-öblöt teljesen belátni a lépcsőkről. A hely a nevét egyébként az 1971-es Led Zeppelin-dal után kapta: Stairway to Heaven, azaz Lépcső a mennyországba. A lépcsősor néhol egészen meredeken vezet felfelé, ami még a tapasztalt mászóknak is gondot okozhat.

Bár a nagyközönség szeretné, hogy a lápcsősort biztonságossá tegyék és megnyissák a nagyközönség számára, de ez egyenlőre nincs napirenden.

Femina.hu
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china