.

Gyapjas mamutok felélesztése lenne a megoldás?Egy tudósokból és vállalkozókból álló csapat bejelentette, hogy Colossal néven létrehoztak egy céget „a gyapjas mamut genetikai feltámasztására”.


Azt tervezik, hogy DNS-mintákból feltámasztják a gyapjas mamutot, hogy abból több ezer(!) példányt telepítsenek vissza a szibériai tundrára. (Több feltételezés is él, hogy a gyapjas mamut mikor és miért halt ki: vannak, akik szerint egyszerűen levadászták őket az őseink, mások szerint pedig a legutóbbi jégkorszak utáni felmelegedés miatt haltak ki teljesen.)

George Church, a Harvard Medical School biológusa nyolc éve foglalkozik a mamutok felélesztéséhez szükséges technikán. Szerinte a mostani cégalapítás „egy fontos mérföldkő”, ami majd „mindent megváltoztat a világon”.
 
 Kép: LEONELLO CALVETTI/SCIENCE PHOTO/Science Photo Library via AFP

A Colossal elvileg nem azért tervezi a mamutok felélesztését, hogy egyfajta Jurassic Parkot hozzanak létre, hanem mert Szibériában és Észak-Amerikában, ahol ezek az állatok egykor legeltek, most a tundra gyorsan melegszik, erre pedig Church szerint „a mamutok elméletileg megoldást jelenthetnek”.

A tundrát most legnagyobb részben moha fedi, a mamutok korában ez füves terület volt, egyes kutatók pedig úgy gondolják, a mamutok „az ökoszisztéma mérnökeiként a moha feldarabolásával, a fák kidöntésével és az ürülékükkel trágyázva” tartották fent a füves területeket.

Orosz ökológusok korábban a tundrára bölényeket telepítettek abban a reményben, hogy majd ők újra füves területté alakítják a helyet, de Church szerint a bölényeknél sokkal hatékonyabbak lennének a gyapjas mamutok, amiknek utolsó példányai körülbelül négyezer évvel ezelőtt haltak ki teljesen. Azt reméli, hogy a helyreállított füves területek megakadályoznák a talaj olvadását és erodálódását, egyben pedig elzárnák a hőcsapdaként működő szén-dioxid kibocsátását is.

Az A tundrára telepített bölény

A tudósok azon dolgoznak, hogy elefántembriót hozzanak létre, aminek génállományát úgy módosítanák, hogy az egy mamutéhoz hasonlítson. Ehhez egy elefánt petesejtjében a DNS-t egy mamut DNS-ével kellene helyettesíteni,a gond csak az, hogy elefántból még soha senki nem szedett ki petesejtet. Emiatt arra az esetre is kitaláltak egy megoldást, ha ez nem működne: azzal is kísérleteznének, hogy őssejtekké alakítsanak egy teljesen közönséges elefánt-szövetet, abban a reményben, hogy annak segítségével embriókat tudjanak majd létrehozni a laboratóriumban.

Church először azt tervezte, hogy az embriókat elefántokba ültetnék be, de ez több okból is gond lehet: egyrészt korábban soha senki nem végzett elefántokon mesterséges megtermékenyítést, másrészt ha össze is jönne, rengeteg „béranyára” lenne szükség, ami gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Emiatt úgy döntött, készít egy mesterséges mamut-méhet, amit őssejtekből növesztett méhszövettel bélel ki. Ehhez egy akkora méhet kell létrehozni, ami elég ahhoz, hogy nagyjából két évig elférjen benne a fejlődő mamutmagzat.

Ha a mamutok felélesztése nem is jön össze, a Colossal tervei arra is jók lehetnek, hogy segítsenek a súlyosan veszélyeztetett fajokon például azzal, hogy olyan génekkel ruházzák fel őket, amelyek ellenállnak bizonyos kórokozóknak, vagy amelyek segítségével jobban ellenállnak a klímaváltozás okozta hőségnek és szárazságnak. (New York Times)

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china