.

Guadixi barlanglakásokAmikor emberek lakta barlangok kerülnek szóba, óhatatlanul a barlang homályában, tűz mellett foglalatoskodó ősember jut eszünkbe. Sokan nem is gondolják, hogy Spanyolország déli részén, a Sierra Nevada hegység északi lábánál Guadix-ban ma is élnek emberek barlangokban.


Persze itt ne az őskori, füstös, koszos barlangokra gondoljunk, hanem korunk igényeinek megfelelő kellemes klímájú föld alatti lakásokra.

 
Granadától úgy 50 kilométerre van Guadix városa. Ennek a településnek, mint Andaluziában a legtöbb lakott helynek, az ókorig visszanyúló történelme van. A harcokban súlyosan megsérült római légiósoknak itt volt valamilyen rehabilitációs közponja. A mór időkben erődítményt építettek a település közepén lévő dombra.
Ennek a városkának van egy különleges része, amely mindig csábítólag hatott a szegényebb néprétegekre. A város keleti részén olyan puha mészkőből álló dombok vannak, amelyekben a természetes barlangokat kis erőfeszítéssel lakató méretűvé lehet bővíteni. Ez a folyamat kissebb nagyobb intenzítással már bő ezer éve tart.
Szürreális táj. A majdnem minden hegyes mészkő kúp alatt barlanglakás rejtőzik. Egy kicsivel odébb a domboldalon, mint a gombák eső után, barlanglakások szellőző kürtjei ágaskodnak.
Granada elfoglalása után a mór lakosság szegényebb rétege ide húzódott az üldöztetásek elől. A katolikus krályok, (Izabella és Ferdinánd) csak a katolikust vallást tűrték meg a visszafoglalt területeken, ezért a vallásukhoz ragaszkodó mórokat elüldözték, a többieket pedig kényszerítették a kereszténység felvételére. Sok mór inkább elhagyta hazájának hitt földjét, minthogy a velük ellenséges keresztény társadalomba éljenek.
Ennek kapcsán sok barlanglakás vált üressé, ahová a keresztény hódítókkal érkező szerencsevadászok azonnal beköltöztek. Nem kellett építkezni, nem kellett földet vásárolni, a viszonyag egyenletes hőmérsékletű barlangok ideális lakásnak bizonyultak. Ahogy nőtt Guadix városának népessége, úgy nőtt a barlanglakások száma is. A jobb módúak a városban laktak a szegényebbek meg a barlangokban.
A 2000-es években az igények megváltoztak. Egyre többen érdeklődtek a különleges barlanglakások iránt. (Ehhez bizonyára hozzájárult a Gyűrük Urában látott hobbit lakások hangulata)  Egyre keresettebbé váltak az üres barlangok és sok helyen igazi luxus lakást varázsoltak belőle. Az ingatlan bumm 2008-as összeomlása előtt 200 ezer €-t is elkértek egy-egy szépen felújított barlanglakásért. Így állt elő a mai helyzet, melyben a különleges környezetet kedvelő, főként külföldi tulajdonosok, szomszédjai lettek a már régóta itt élő szegényebb emberekkel. 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol