.

Granada utcái
Granada, Alhambra
 
Rimóczi Edit blogjából

Granada utcái

 
Van egy mondás, ami igy szól: ‘Ha nem láttad Granadát, nem láttál semmit’. Ez azt jelenti, hogy Granada annyira szép, hogy semmi máshoz nem lehet hasonlítani. Bárhová mentünk Spanyolországban, mindenhol azt hallottunk, mennyire szépséges város Granada, és ezt a saját szemünkkel is látni szerettük volna.
 
Nem vagyok benne biztos, hogy ez a város a legszebb az egész országban, hiszen mi már annyi szep helyet láttunk, de egy dolog biztos: a város varázslatos. Nem tudod nem eszrevenni, miközben az Albayzín utcáit jarod, szemben az Alhambraval. Teljesen elragad a sok fehérre festett ház látványa, az utcák labirintusa, a sok kis tér, vagy a hegyek látvanya, amik körbeveszik a helyet.
 
Mióta ideköltoztünk, gyakran mentünk el sétalni Granada utcáin. Szeretnék három külonböző körzetet bemutatni. Az első ezek kozül Albayzín, ahol a mi lakásunk van. Bárhova mész, mindenhol a Mór időszakból visszamaradt jelekkel találkozol, muzlim mintak a házakon, kutak, építeszet. Teljesen körbevesz ez a stilus. Nagyon gyönyorű. Mi gyakran járjuk az utcákat, minden este más barba betévedve, ahol az italodhoz ingyen tapas jár es mindig találunk valami különlegességet.
  
A második körzet neve Sacromonte. Ez egy nagyon érdekes hely egyböl Albayzín mellett, mivel a hazak legtöbbjének egy része magába a sziklába van vájva. Itt telelpedtek le a cigányok, akik a várost a móroktól visszahóditó keresztény sereggel érkeztek. Habár ez a rész kevésbe tehetős, titkok várnak a látogatókra minden sarok mögött. Megéri beleskelődni a pindur sziklabárokba, vagy megnézni egy flamenco előadast egy sziklábol kivájt  kis ´tablao´-ban, ahol a nézők száma legfeljebb 7 vagy 8 lehet.
 


 
A harmadik körzet a Realejo. Ez a rész az Alhambra másik oldalán található es régen ez volt a Zsidó negyed. ´Zsidó Granada´-nak hivták még abban az időben, amikor a keresztény, a muszlim es a zsidó vallás békésen megfért egymás mellett. Amikor a keresztény hadsereg felszabaditotta Granadát, kiűzték a zsidókat es új nevet adtak a körzetnek. A hely tele van hosszú, meredek utcácskákkal, amik észrevétlenül olvadnak egybe vagy talalkoznak egy téren. Hasonló Albayzínhoz, mégis teljesen más a légköre.
 Tuesday, 5 November 2013
Rimóczi Edit,   Granada
 

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol