.

Granada turista szemmel 


Granadáról turista szemmel


Alhambra a mór idők csodálatos emléke
 
Granada az arab hódítás elõtt jelentéktelen kis település volt a Sierra Nevada északi lábainál. Mikor 711-ben, a hódító berberek ide érkeztek, Garnatha Alyehudként ismert zsidó közösség élt itt. Egyes kutatók szerint nevét is innen kapta. (Garnatha = Granatha = Granada) A települést a mórok XIII.-XIV. századra Európa talán legjelentõsebb kulturális központjává tették. A város a Naszrida uralkodók 250 éves uralkodása alatt élte kulturális és gazdasági fénykorát. Lakossága elérte a 400 000 fõt. Virágzott a kereskedelem, a kézmûipar, a mezõgazdaság. A természeti kincsekben gazdag vidéken aranyat, ezüstöt, rezet, bányásztak. A mezõgazdaságban meghonosították a fejlett öntözéses gazdálkodást. Kórházak, egyetem, pénzverde, fürdõk, szolgálták az egymás mellett békésen élõ muszlim, keresztény és zsidó lakosságot.
Granada ma is lüktetõ élettel teli nagyváros.
A mai belvárosban egymást érik a hangulatos utcák terek. Szinte mindenhol meg lehet pihenni. Leülhetünk egy belvárosi park, vagy házakkal körülvett tér árnyas padjaira, vagy egy kis vendégló, vagy egy kávézó utcán lévõ asztalaihoz és gyönyörködhetünk a régi épületekkel tûzdelt utcák hangulatában.


Azonban a város legjelentõsebb mûemléke az ALHAMBRA. Ismert története a XI. századra nyúlik vissza. Ekkor a város feletti jól védhetõ dombon egy zsidó származású mór vezér, Juszuf Ibn Nagralah, hozzákezdett egy palotát is magában foglaló erõd építéséhez. A hely kitûnõ választásnak bizonyult. A Naszridák, a következõ 250 év uralkodó dinasztiája tovább fejlesztette és az akkori világ építészeti csodájává tette az Alhambrát. (Az Alhambra jelentáse: Vörös Erõd) A különféle útikönyvekben, leírásokban, kiemelt helyen írnak az Ahambra falain belül elhelyezkedõ, Naszrida uralkodók palotájáról.
Jellemző mór építészet: kert, víz, karcsú oszlopok, légies könnyedségű épület.
 
A mór palota az Alhambra keleti részén egy fallal körülvett részben épült. A fal jelentõs részét a keresztény idõkben lebontották. A több mint két évszázad alatt az elsõ palotát még kettõvel bõvítették. A bejárat az európai építészeti stílustól eltérõen nem az epületegyüttes központjában, hanem egy oldalsó pátióból nyílik.

Az ajtón belépve, csak egy tágas folyosóra jutunk, amely elvezet a legrégebben, 1250 körül épült palota fogadóterembe.

Ezt a helyiséget a keresztény idõkben a karzattal kicsit átalakították, de ennek ellenére megmaradt eredeti hangulata. Tovább haladva egy tágas belsõ udvarra jutunk, melybõl a következõ palota termei nyílnak.


 

Az udvar másik végérõl, a trónterem bejáratából visszanézve, látszik a a karcsú oszlopokkal határolt mór szárny fölé magasodó, annak légies látványát elnyomó reneszánsz palota szürke kõfala. A következõ palota díszudvara talán az egész épületegyüttes legismertebb része. Ez a híres oroszlános udvar. Sajnos ott jártamkor az kõoroszlánokat elvitték restaurálni. Helyüket a környezetbe nem illõ, ideiglenes barna pavilonnal fedték le. Az udvart határoló karcsú oszlopok, a mór építészet csúcsát jelentõ díszítések, ámulatba ejtik a látogatót. És mindez az 1300-as évek elején készült!

 

Ebbõl a belsõ udvarból nyíló szobák egyikében laktak az uralkodó nõvérei. Az uralkodó hatalmi megfontolásból hozott rendelete miatt a hölgyek, csak ezeken az ablakon át leshettek ki a következõ udvaron lévõ, számukra megközelíthetetlen belsõ kertbe.


 
A harmadik palota csodáin túljutva vethetünk egy pillantást az Alhambra keleti oldalára nézõ dombokra.

Ezután véget ér a palota látogatható része. A kijáratnál jellegzetes kapu õrzi a mór hangulatot.

Búcsúzóul egy kép, amely érzékelteti a mór kertépítés nagyszerûségét. Ezt a kertet a szellõs nyári lakkal, az egyik Naszrida uralkodó építette a fiának.


Aki eljut Andaluziába annak Granada kihagyhatatlan látnivaló
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china