.

Gigantikus geódát és kristályokat fedeztek fel Pulpíban, Spanyolországban
Mi a fene az a geóda, kérdezi a legtöbb ember a szó hallatán mert azt sem tudja, vajon eszik e vagy isszák


A geóda nem fene. hanem egy fene érdekes ársvány, amikor valamely kőzetben előforduló üreget, egy másik ásvány, kőzet vagy drágakő tölt ki. Az átlagember leginkább az ékszerboltok, vagy drágaköveket kínáló üzletek kirakatában találkozhat vele, ahol a néhány centiméterestől, ritkábban méteres darabig is előfordulhat. Értékét mérete és a benne található drágakövek fajtája és minősége határozza meg.


Jellegzetes geoda
 
Az andalúziai Pilar de Jaravia nevű kis település közelében sokáig működött egy ezüstbánya, amelyet a 70-es években bezártak ásványi kincsének, a gipszkészletének kimerülése miatt. Ám 1999-ben, amikor egy csapat felmérte a bánya állapotát, észrevették, hogy egy gipszér folytatódik, és 30 méter mélyen a földben egy óriási geódába torkollik. Javier Garcia-Guinea geológus nem hitt a szemének, mikor elsőként pillantott be az üregbe.
Meglátott egy 8 méter hosszú 1,8 méter széles és majdnem 1,7 méter magas kamrát, tele különleges, átlátszó gipsz kristályokkal. Az üreg falából mindenhol kristályok nőnek ki és ezek olyan átlátszóak, hogy el lehet olvasni a mögéjük tett papírra írtakat.
A geóda, amelynek korát hatmillió évesre becsülik, a geológusok szerint a világon egyedülálló képződmény nagysága, kristályainak tökéletessége, mérete és tisztasága miatt.

 

"Nemzetközi adatbázisokban kutattam végig több ezer referenciát, de nem találtam semmi ehhez hasonló geódát a világon," - mondta Garcia-Guinea a Tudományos Vizsgálatok Tanácsának tagja (CSIC). (2) "Átlagosan fél méteres kristály prizmák vannak, melyek beborítják az egész üreget, amelynek olyan az alakja, mint egy rögbi labdának, és a mérete sokkal nagyobb, mint a legnagyobb geódáké, melyeket a Föld egyes régióiban találtak, mint például Dél-Brazíliában, ahol a kvarc ametiszt geódák egy méter átmérőjűek is lehetnek, és nagyon magas az áruk."
 

 
Az első lépés a felfedezés után az volt, hogy megvédjék a geódát, a második, hogy alaposan tanulmányozzák, és a harmadik, hogy kitalálják, hogyan lehet megmutatni a nyilvánosságnak annak kockázata nélkül, hogy tönkreteszik ezt a kincset. A CSIC azonnal felvette a kapcsolatot az andalúziai hatóságokkal, hogy tanulmányozhassák a kamrát és környékét, ami könnyen lehet akár 5 vagy 6 millió éves. Érzékelő rendszereket telepítettek a hőmérséklet, a páratartalom és a rezgés mérésére, amely rengeteg adatot szolgáltatott a geódán belül és kívül a tudósok számára.

Eközben Pulpíban, ahol a furcsa geológiai képződmény található Almeria önkormányzata Maria Dolores Muñoz polgármester révén megtette az első és sürgős védelmi intézkedéseket. A barlang bejáratát lezárták és őrizni kezdték.


Itt lehet bejutni a geódához vezető járatba

A felfedezése óta elvégzett szén-dioxid és hőmérséklet vizsgálatok a turizmus számára negatív eredménnyel zárultak. A tömeges látogatás tönkretenné ezt a világon egyedülálló kincset.

A megfelelő hivatalos intézmények kötelezettséget vállaltak arra, hogy építenek egy tematikus parkot a Sierra del Aguilón bánya körül, amely tartalmazni fogja a geóda pontos mását.

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol