.

Gibraltar Marokko Ceuta Tetuan Algeciras, egy turista szemévelGibraltar Marokko Ceuta Tetuan Algeciras

Dél-Spanyolországban nyaraló turista tapasztalatai
 

Gibraltár

 

Gibraltár egy félsziget csücske,egy 500m magas szikla és körülötte 100-200m partszakasz. Szuverén “ország”de lényegében Anglia. Amint átkelünk a határon (spanyol-angol határ) máris “angliában”vagyunk. Emeletes busz áll a határon amivel be lehet jutni a belvárosba. Egy retur jegy 3 euro/fő,de nyugodtan megspórolhatjuk,mert kb 4 perc a menetidő. A belváros 1 főutcából áll,a régi erőd falain belül. Üzletek,éttermek. Nagyon nincs miről beszélni,de talán azt érdemes megjegyezni,hogy minden termék vámmentes. A boltokban hegyekben áll az alkohol,elképesztő árakon. (3 literes whiskey,vodka 19,50 euro –de azt azért érdemes tudni,hogy visszafelé a spanyol határon vámvizsgálat van) Gibraltar igazi látványossága a szikla,melynek egyik oldala 500m szakadék,a másik viszont lankás,sétálva bejárható. A szikla megközelítése lehet turistabusszal és libegővel,mi az utóbbit választottuk.  A komplett jegy 33 euro ami tartalmazza az “összes”látványosságot + retúrjegyet a libegőre.  Na,ha meg is veszed a teljes csomagot,akkor se vedd meg a retúrjegyet. Elég csak 1 irányba,mivel az utolsó látványosság kb 300méterrel lejjebb van mint a csúcs,mire ide lejutsz már sétáltál hegynek fel –hegynek le kb 5km-t,és nem hiszem,hogy van olyan ember,aki ezt még egyszer megteszi,de akkor már inkább csak felfelé. A következő meglepetés a csúcs és a köd. Mi úgy indultunk el felfelé a libegővel,hogy tiszta volt a csúcs,de mire felértünk (kb 10 perc) már minden ködben úszott. Látótávolság 10m. Vagyis amiért felmentünk (belátni a világot) abból semmi sem lett. Viszont a libegőből kilépve már a majmok fogadják a gyanútlan látogatót. Jobb őket elkerülni,mert mint írva vagyon:vadak és nincsenek beoltva. Harapás esetén azonnal kórház,és harapnak,ahogy mi is láttuk egy német turistánál. A csúcs tökéletes lett volna,ha tiszta az idő,de így nem volt mit látni. Mindenhol látszik,hogy ez a mai napig katonai terület,mert a biztonsággal nem nagyon foglalkoznak. 500m szakadéktól csak egy derékmagas korlát választ el. Pont az a méret,amin a legkönnyebb átesni. Az út lefelé vezet majmok és igazán gazdag buja növényzet között. A meleg és párás levegő igazi dzsungel környezetet teremt. Minden zöld és élettel teli. Az első látványosság egy csepkőbarlang:St. Michael Cave. Tényleg látványos,színes lámpákkal megvilágítva,de összesen kb 150m,így ha kihagyjuk akkor sem vesztünk semmit. (csak a libegő 15 euro,a többi a látványosság). Az utat tovább követve eljutunk a szikla egyik szélétől a másikig,régi ágyúk,hegybe vájt katonai barlangok és végül a régi Mór kastély. Őszintén megvallva,nem éri meg a plusz  költséget. Ami az igazi látvány a panoráma. (már ha jó az idő). A szikláról leérve lehet nézelődni a városban,de Gibraltar 1 napos túra,nincs semmi olyan amiért érdemes lenne tovább maradni.

gibraltar-map

 

Marokko

1 napos túra keretében indultunk Marokkóba. Az útvonal: Ceuta –Tetuan –Tanger.  Őszintén megmondva,ezt a túrát csak azoknak ajánlom aki nagyon kényelemhez szokott,mert itt nincs csavargás,percre pontosan be van osztva minden. Indulás:mi Algecirasból mentünk,de lehet Gibraltarból is. Az előre befizetett út itinerében 8:15 percet adtak meg a kikötői találkozási időnek. (solchasers) Rohantunk,oda is értünk,de felesleges volt. 8:45-kor bekérték az útleveleket,9:00-kor átmentünk a vám és határ ellenőrzésen (1 perc alatt),majd 9:30-ig ültünk a váróban,majd 10:00-kor indultunk. A hajó nagyon látványos,a legújabb típusú óriás katamarán,ami hasítja a vizet. Viszont még itt is lehetünk tengeribetegek (ahogy mellettünk az amerikai kislány kiadta a reggelijét) (tanács:a hajón a menetiránnyal merőlegesen üljünk,ne előre nézzünk hanem oldalra /így is állnak a székek/ mert így olyan mintha hintában ülnénk,míg ha előre nézünk akkor a jobbra-balra történő mozgás miatt kijön a hányinger).


Ceuta

Egy igazán gyönyörű kisváros. Afrika csücske,spanyol szuverén birodalom. Gibraltar tükörképe. Egy szikla,de itt van körülötte szárazföld,ami szintén vám és adómentes,de jogilag mégis spanyol föld. Igazi Paradicsom,bátran ajánlom mindenkinek 1-2 napra,mert csodálatos a város,homokos a tengerpart,megfizethetőek az árak,a szikláról belátni a fél világot,az emberek kedvesek. Ceutában van az EU legnagyobb tengeri megfigyelő rendszere (Gibraltár nagyobb,de angol) amely a teljes hajóforgalmat ellenőrzi a szorosban. Minden olyan tárgyat ami 50cm-nél nagyobb nyomonkövetnek. A várost egy 10m magas fal veszi körül,a falon túl a rengeteg emberevő bevándorló keresi a lehetőséget az EU-ba való bejutásra. A határ igazán “látványosság”.  Vas karámokban terelik az embereket,mindenhol géppisztolyos spanyol határőrök. Brutális,mint egy filmben,pedig ez a valóság. Rengetegen próbálnak bejutni az EU-ba illegálisan.

a határon túljutva mellbevág a valóság. Ez már tényleg másvilág. Száraz és szegény. Az út mellett gyufásdoboz házak,körülöttük a kiszáradt növények. Az épületek 99%-a nincs befejezve,állnak a falak,a vízszintes betongerendák biztosítják a tetőt (gondolván,hogy ha egyszer majd bővítik a házat,akkor addig felesleges a tető). Viszont a tengerparton luxus villák és hotelek elzárt falak között. Irtózatos a különbség.


Tetuan

Igazi arab város,1000 éves óvárossal. Lepusztult,koszos. Igazából nem tudom miért hoztak minket ide,de itt nem sok biztató dolog van. Szűk sikátorok,málló vakolat,igazi régi (ahogy több száz éve is) piac. A hegyi falvakból,szaharából jönnek eladni a portékát. Berber asszonyok csodálatos kalapban (olyan mint  a tazsin fedője) árulnak pet palackban tejet,a csirkék rohangálnak egy ketrecben (amire rámutatsz azt rögtön vágják). Biztonság “O”. Annyira biztonságos a város,hogy amint megérkeztünk (12 fős csapat) a kísérőnk mellé még 3 helyi őr csatlakozott,akik ránk vigyáztak. Az már mellékes,hogy mindenhol hülyének néznek:az egyik árustól vettem kesut,kaptam egy marokkal,majd miután a kísérők rászólt,hogy ne b**szon át,kaptam még 5 marokkal. A szervezett túra tartalmazza a helyi barátok (értsd kereskedők) felkeresését. Csodálatos szőnyegeket dobáltak elénk,majd miután rájöttek,hogy nem fogunk vásárolni,még a teát is elvitték,csak menjünk már. Viszont tanultunk 4 arab szót,ami hasznos az életben:Waha (mennyi az ára) La (nem kérem) Sukran (köszönöm) Jallah (gyerünk tovább). Az ebédet is itt kaptuk egy “autentikus”étteremben. Zöldségleves,kuszkusz tazsinban,1db sütemény. Hát nem sokat ettünk. Újra a buszon,irány tovább Tanger.


Tanger

Keveredik az új a régivel. 1 milliós nagyváros,az egyik oldalon hatalmas modern épületek,míg az óváros a szűk sikátoraival. Itt érdemes lehet 2-3 napot eltölteni. Szép épületek,erős francia hatás. A vízparton folyamatosan épülnek az újabbnál újabb szállodák (láttuk Leo di Caprio 5*-os szállodáját,amiben a lakott az Incepcio forgatásán) minden feltúrva,alakítva,változik a város.

Összegezve:Amit az utazási iroda igért azt be is tartotta. de soha többet nem akarok 1 napos befizetett túrára menni. kb 3 órát voltunk a saját lábunkon,a többit a buszban töltöttük. Látni igazából nem láttunk semmit ami emlék lenne.  Annak aki Marokkóba készül azt tanácsolom,hogy csak Tangerbe menjen,legalább 2-3 napot maradjon,és akkor lesz miről mesélnie.

Algeciras

Spanyol kikötőváros. A Gibraltari szoros szárazföldi része. Nincs benne semmi extra,de ha autóval járod a környéket,akkor érdemes itt megszállnod.  Gibraltárba autóval 2-3 óra a zsilipelés,1 napi parkolás 20 euro körül van. Szálloda angol árakon. Algecirasban ingyenes a parkolás,45 euroért butikhotelben lehetsz (ajánlom,mert tényleg jó) tiszta rendezett a környezet és 10 perc sétára van minden amit érdemes megnézni.  A busz 2,45 euro-ért átvisz Gibraltár határához La Linea de la Conception városába. Buszmegálló:egy vékony bézs oszlop rajta pár számmal. Mondta a szállodás,hogy hol a buszmegálló,de az istennek sem jöttünk rá,így elsétáltunk a buszvégállomásra. Majd a buszról nevetve néztük amikor a busz megállt a szálloda mellet és megértettük hogy ez egy spanyol buszmegálló. Megvolt a tanulóséta. Szinte senki sem beszél angolul,de a spanyolok roppant segítőkészek,csak éppen egy mukkot sem értesz belőle.

Forrás: www.fibra.org

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china