.

GibraltárGibraltár

426 méter magas

Afrikát és Európát elválasztó Gibraltári-szorosban, az újabban napvilágot látott elméletek szerint, a jégkorszakban, és azt megelõzõ idõben, többször is olyan alacsony volt a tengerszint, hogy száraz lábbal is át lehetett kelni a két kontinens közti 15 kilométeres távon.
 
Az ókorban a föníciaiak alapították az Atlanti-óceán partján Cadiz városát, amely a Gibraltári szoroson keresztül pezsgõ kereskedelmi életet folytatott a mediterranummal.
A görög, majd a római kultúra után a terjeszkedõ arabok 711-ben foglalták el Gibraltárt. A spanyolok csak1462-ben tudták birtokba venni. Egészen 1704-ig uralták a stratégiai fontosságú sziklát. Ekkor a spanyol örökösödési háborúban az angolok foglalták el, és ezzel átvették az ellenõrzést a szoros forgalmán.
 
A terület hovatartozása azóta is feszültség forrása Anglia és Spanyolország közt. 1830-ban angol koronagyarmattá nyilvánították és azóta is ebben a státusban van.
Területe 5,8 km2, amelyet a spanyolok az elmúlt háromszáz évben több sikertelen ostrommal sem tudtak visszafoglalni.
1967-ben népszavazás volt, melyben a lakosság 95%-a az angol fennhatóságot választotta. 1969-ben Franco lezáratta Gibraltár szárazföldi határát. Ez egészen 1985-ig tartott. Az 1986-os uniós csatlakozás egyik feltétele a helyzet normalizálása volt. Azóta lehet szabadon látogatni ezt a csöpp területet, aminek jelenleg harmincezer lakosa van.
2013-ban egy halászati vita kapcsán újból felizzott az angol-spanyol ellentét, aminek következtében a határátlépés ideje kiszámíthatatlanná vált. Jelenleg ez az idő igen rapszódikus, ami lehet fél óra, de a 3-4 órás várakozás sem ritkaság.
Viszont a táj politikától függetlenül gyönyörű.

A sziklához menni csak a reptér kifutópályáján keresztûl lehet. Ha jön a repülő lezárják az utat.

A háttérben magasodó házak Spanyolrszághoz tartoznak


Gibraltár városa a szikla lábánál a keskeny tengerparti sávban terül el.


A szikla, lenyûgözõ.


A legmagasabb pont, katonai erõdítménnyel.
 

Gyönyörû kilátás mindenfelé. Szemben a Afrika és a szoros bejárata.

A sziklán élnek a híressé vált gibraltári majmok

A múlt század elején, az angolok által épített, meredek út vezet fel a csúcsra. Amikor az erõs szél miatt leáll a kabinos felfonó, néhány fuvarozó vállalkozik a keskeny úton a turisták körbevitelére.


Itt várják a majmok a turistákat. Érdemes megnézni az idevezetõ utat is. Az út mellett legalább 350m a mélység.


A majmok otthonosan mozognak a sziklákon.


Egy kis bolházás a mélység felett.


Régen ilyen ágyuk védték az öblöt

 
Modern városrész reptérrel és kikötõvel.


Hazafelé menet kocsival a reptér kifutóján.


Visszatekintve ez a látvány búcsuztat.

P.R.
 
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china