.

Gesztenyék földje: PujerraPujerra 300 lakosú, gesztenyefákkal körülvett andaluz falu Marbellatól 45 kilométerre. A település annyira jelentéktelen, hogy még a spanyolok is alig ismerik.


Azonban mégis van egy nap, amikor ez kis falu megtelik élettel. Minden évben, gesztenye éréskor rendezik meg a gesztenye ünnepét, a gesztenye fesztivált. A falu körül, egész gesztenyefa erdők vannak, aminek termése október végére érik be.  A termést több napos, vidám ünneppel köszöntik. (Az idén: nov. 2.-3.-4.)
A meredek hegyoldalakon, a völgyekben, amerre a szem ellát, mindenütt gesztenye, gesztenye, gesztenye. Nem mindennapi látvány. Az út melletti gesztenye ligetek gondosan bekerítve, a lekerített parcellához külön kocsibejáróval. Nagyon vigyáznak erre az értékes termésre tulajdonosaik. Talán nincs is más bevételük az ott élő embereknek.
Annak ellenére, hogy a faluba vezető hegyi út 13 kilométeres szakasza felér egy haladóknak indított autóvezetői tanfolyam ügyességi pályájával, mégis szép számmal vannak látogatók. A táj gyönyörű. Pujerra nem turista centrum, így parkolni csak a falu előtti keskeny úton lehet. Csupán akkor van baj, mikor valaki el akar menni, mert megfordulni ezen a keskeny úton eléggé macerás. Egyik oldalon meredek hegyoldal, a másik oldalon meredek lejtő.
A városka utcái üresek, az utcákon sétálva úgy tűnik, nem lakik itt senki. Azonban a központ felől hallatszó zene jelzi merre vannak a házak lakói.  Fő térre bevezető utcán meglepő látvány fogad. Hosszú sorban állnak az emberek, mintha ingyen osztogatnának valamit. Hát így is van. Az önkormányzat süteménnyel és sült gesztenyével vendégeli meg a lakoságot és a látogatókat.
Sok az ember, jól fogy a gesztenye, hamar kiürül a gesztenyesütő tál. Szerencsére van bőven, és rögtön készül az újabb adag. Nem sokat cicóznak az előkészítéssel, minden bevágás nélkül egyben öntik rá a sütőre. Amikor kívül megszenesedik a héjja, kész is van. Ezzel csupán az a baj, hogy a nagyobb szemek belseje nem igazán sül át. Mivel ez a gesztenye ünnepe, vigyáztak rá, hogy csak válogatott, nagy szemek kerüljenek sütésre. Azért így is finom volt.
Az este közeledtével még 15 kilométer kanyargos keskeny út vár a látogatókra, amit jobb világosban megtenni. A falut elhagyva a lenyugvó nap megvilágítja az út széli gesztenyefát, melynek lombja közt kirajzolódik a hegyet - völgyet beborító gesztenyefa erdő.


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol