.

Genalguacil bekerült Spanyolország legszebb és legkülönlegesebb falvai közé
Spanyolországban más a falu fogalma, mint Magyarországon. Itt falunak (pueblo) hívják a városias beépításű, de viszonylag kevés lakssal rendelkező településeket. Persze vannak kivételek ahol a régi falu mára már egy kisvárost megszégyenítő lakossággal rendelkezik, de ezek a kivételek csak a szabályt erősítik. (Ilyen Mijas pueblo (ófalu) ahol ma már több mint 10 ezren élnek)

Andalúzia Spanyolország legdélebbi provinciája, ahol számos régi falu létezik. Ezek közül az egyik, a 600 lakosú Genalguacil (ejtsd: Henalguszil), ami amellett, hogy hegyek között lévő festői városka, különleges hagyományokat ápol.


A templom a falu központja
 

Genalguacil türténelme.
Mint az andalúz települések többségében, a mór időszakban (711-1492) jelentős muszlim népesség élt ezen a vidéken. A falu megalapításának pontos időpontjáról nincsenek adatok, de 1000 körül, már említik nevét a feljegyzések.  A mór lakosság az évszázadok alatt hazájának érezte ezt a területet. Itt születtek, itt éltek szüleik, nagyszüleik sőt a dédszüleik felmenői is. 
A keresztény csapatok 1470 után foglalták el a területet, majd Granada 1492-es kapitulálása után megkezdődött a mór  lakosság  módszeres elúzése.
Ez persze nem tetszett az itt élő móroknak, akiket megkereszteltek, de a keresztény uralom alatt a társadalom másodrendű tagjaivá váltak. 1500-ban fellázadtak, de a fekelést leverték. 
A falut a megmaradt moroszkók (megkeresztelt mór parasztok) tovább lakták de 1570-ben az újabb elnyomó rendelkezések hatására megint fellázadtak. A spanyol csapatok erőfölényben voltak, a lázadást elfojtották, a moriszkókat kitelepítették. Északról keresztény spanyolokat telepítettek a régi lakosok helyére, és onnak kezdve a mai napig lényeges változás nem történt.
Dióhéjban ennyi 


Ebben a városkában nem a csak a környezet és az épületek szépek, hanem a városvezetés különös ötlete is növeli a turisták számát. Minden év augusztusában művészeket várnak a világ bármely részéből, akik a vendéglátásárt cserébe az itt készített alkotásaikat a városnak adományozzák, amik az utcákon, tereken a lakók gondozásában vannak.  Így jött létre a világ egyetlen lakott szabadtéri múzeuma.

Élethűbb, mint a TV

Az alkotók igyekeznek a környezethez illő szobrokat létrehozni, amik a későbbiek folyamán jellegzetes utaképpé válnak. Az egyik ilyen közkedvelt szobor, Anya gyermekével, ahol fiatal párok találkoznak, és egészséges utódokat remélve betérnek imádkozni a közeli templomba.Ez szobor látogatás már-már hagyománnyá vált.
 

Anya gyermekével
 
Az egyik házfal látványos dekorációt kapott. A ház úrnője csendre inti a látogatókat, emélekeztetve őket : " Ez a szieszta órája"

Genalgaucil Malagától 140 kilométerre van, de oda mágis két-két és fél óra az út. Ennek egyszerű az oka: Estepóna után olyan kanyargós hegyi szakasz következik, amin bizony már a 40km-es átlagsebesség is szép teljesítménynek számít.
Megéri a fáradságot, a városkában szinte minden utcában meglep minket valamilyen művészi alkotás.


Minden Genalguacil-i program ajánlat kötelező befejező mondata: Aki teheti ne hagyja ki ezt a különleges szabadtéri múzeumot!
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china