.

Füst és tűz az állatok védőszentjének tiszteletéreKisérteties kép.


Egy bátor lovas emelkedik ki a tűzből. Ez nem egy kalandfilm képkockája, hanem a spanyol San Bartolome de los Pinares  legfontosabb ünnepének fő atrakciója: a tűzugratás.


Az ünnepet minden év január 17-én, az állatok védőszentjének San Antonnak a tiszteletére rendezik.
A hagyomány eredete homályba vész.
A 64 éves Salvador Saez, a település történelmében jártas tanára úgy hiszi ez egy olyan ősi hagyomány, ami a krisztus előtt 1000 körül itt élt kelta törzsektől ered. Úgy véli a katolikus egyház ezt a szokást San Anton ünnepéhez társította.
 

Szent Antal az állatok védőszentjeként ismert. A középkorban különösen fontos volt a háziállatok védelme, hiszen a parasztoknak tőlük föggött a megélhetése. Ezen a napon elvitték állataikat a templom elé, ahol a pap Szent Antal nevében megáldotta állataikat. Úgy tartották ez az áldás egész évben megvédi a jószágot a betegségektől.


Szent Antal megáldja az állatokat


Már kora délután megtörténnek az előkészületek. Elegendő rőzsét és egyéb faanyagot helyeznek el az utcákon, hogy sötétedés után, a tüzek kísérteties fényében a lovak és lovasaik átvágtassanak a lángokon, ezzel megtísztúlva az esetleges rontástól és ártó szellemektől.
A lovak farkát és sörényét gondsan összefonják, nehogy belekapjon a tűz.
A lovasok este a teplom előtti téren gyülekeznek, ahol a pap megálldja őket, majd  fél kilenckor elkezdődik a tűzlovaglás. Az idén több mint 100 bátor lovas vállalkozott erre a mutatványra.
 
<iframe width="640" height="566" src="https://www.youtube.com/embed/0FD7uq1vZw0" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Amikor elfogynak a lovasok, kezdetét veszi az össznépi ünnepség. A máglyák parazsánál húsokat sütnek, bőven isznak a jóféle helyi borokból. Másnapra minden elcsendesedik, csak a takarító munkások dolgoznak, hogy délutánra a városkában helyreálljon a szokásos rend és tisztaság.

P.R.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol