.

Füst és tűz az állatok védőszentjének tiszteletéreKisérteties kép.


Egy bátor lovas emelkedik ki a tűzből. Ez nem egy kalandfilm képkockája, hanem a spanyol San Bartolome de los Pinares  legfontosabb ünnepének fő atrakciója: a tűzugratás.


Az ünnepet minden év január 17-én, az állatok védőszentjének San Antonnak a tiszteletére rendezik.
A hagyomány eredete homályba vész.
A 64 éves Salvador Saez, a település történelmében jártas tanára úgy hiszi ez egy olyan ősi hagyomány, ami a krisztus előtt 1000 körül itt élt kelta törzsektől ered. Úgy véli a katolikus egyház ezt a szokást San Anton ünnepéhez társította.
 

Szent Antal az állatok védőszentjeként ismert. A középkorban különösen fontos volt a háziállatok védelme, hiszen a parasztoknak tőlük föggött a megélhetése. Ezen a napon elvitték állataikat a templom elé, ahol a pap Szent Antal nevében megáldotta állataikat. Úgy tartották ez az áldás egész évben megvédi a jószágot a betegségektől.


Szent Antal megáldja az állatokat


Már kora délután megtörténnek az előkészületek. Elegendő rőzsét és egyéb faanyagot helyeznek el az utcákon, hogy sötétedés után, a tüzek kísérteties fényében a lovak és lovasaik átvágtassanak a lángokon, ezzel megtísztúlva az esetleges rontástól és ártó szellemektől.
A lovak farkát és sörényét gondsan összefonják, nehogy belekapjon a tűz.
A lovasok este a teplom előtti téren gyülekeznek, ahol a pap megálldja őket, majd  fél kilenckor elkezdődik a tűzlovaglás. Az idén több mint 100 bátor lovas vállalkozott erre a mutatványra.
 
<iframe width="640" height="566" src="https://www.youtube.com/embed/0FD7uq1vZw0" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Amikor elfogynak a lovasok, kezdetét veszi az össznépi ünnepség. A máglyák parazsánál húsokat sütnek, bőven isznak a jóféle helyi borokból. Másnapra minden elcsendesedik, csak a takarító munkások dolgoznak, hogy délutánra a városkában helyreálljon a szokásos rend és tisztaság.

P.R.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china