.

Franco tábornokot elköltöztetik az eddigi díszsirhelyérőlExhumálják Franco tábornokot

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök talán legszimbolikusabb kampányígéretének teljesítéseképpen csütörtökön, okt. 24-én,  exhumálják Francisco Franco tábornok földi maradványait.

Franco a polgárháborúban aratott győzelme után alakított ki fasiszta diktatúrát, és 1975-ben bekövetkezett haláláig vezette Spanyolországot. Az Elesettek völgyében rajta kívül több mint harmincezer, a polgárháborúban meghalt fasiszta katona maradványait temették el.


Elesettek Völgye

A tábornok maradványait a madridi El Pardo-Mingorrubio temetőbe fogják átszállítani. Az előzetesen tervezett időponthoz képest néhány nappal elhalasztották az exhumálást a barcelonai tüntetések miatt. Az Elesettek völgyét azonban már egy hete lezárták a (főként francoista nosztalgiázó) látogatók előtt, így a kormány nem számít különösebb incidensre.

A biztonság kedvéért mégsem közúton, hanem helikopterrel fogják átszállítani a temetőbe Franco maradványait, számítva arra, hogy a francoisták esetleg útlezárásokkal próbálják megakadályozni az áthelyezést.


Franco tábornok hatalma csúcsán

Az exhumálást februárban rendelte el a spanyol kormány, de Franco leszármazottai a bírósághoz fordultak, amely júniusban átmeneti intézkedésként felfüggesztette a síráthelyezés végrehajtását.  Az áthelyezést nagyjából egy hónapja  hagyta jóvá a spanyol legfelsőbb bíróság, elutasítva a tábornok hozzátartozóinak keresetét. 


Forrás: Index

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol