.

A francia riviéra gyöngyszeme: EZEMonacoról már sokat hallottunk, Eze-rõl annál kevesebbet, pedig alig 10 km-re van Nizzától és Monacotól
 

Eze

Monaco és Eze felé autópálya helyett a parti utat választottuk. Nem bántuk meg. A tengerbõl  kiemelkedõ hegyek oldalán, panorámás út vezet a hegytetõre épült városkához. Útközben több helyen is megálltunk megcsodálni a kilátást.

Sajnos a párás levegõ erõsen rontotta a láthatóságaot, de a táj szépsége így is elbûvölt.

Odalent hûs a víz,  idefent meg a gyönyörû  panoráma.
 


Eze, a hegytetõre épült "sasfészek".  A vár urai hosszan szemmel tarthaták a partvidéket.
 

 
A városka megközelítése még száz évvel ezelõtt is fárasztó hegyi túrának számított. Belegondoltam, mire ide felcaplattak a középkorban a hajón érkezõ ellenséges csapatok, addigra annyira elfáradtak, hogy a védõk konnyûszerrel elnáspángolták õket. (De az is lehet, hogy abban az idõkben még nem voltak annyira elpuhulva az emberek, hogy a hegymászás kis csetepatéval, minden erejüket feleméssze. Aztán, ha sikerrel járt az ostrom, a gyõztes seregnek  még rengeteg dolga volt. Végig kellett fosztogatni a házakat, megerõszakolni a nõket, és a rengeteg rablott holmit lecipelni a hajóra. Hát.......nem lehetett könnyû a martalóc élet.)
 
A hegytetõre épült középkori város stilizált térképe a bejárat elõtt.

Eze-t ma már ezen a viadukton kersztül lehet megközelíteni.
 

A városba keskeny kapun lehet bejutni, amit a szemben lévõ ágyúnyílásban elhelyezett (de jelenleg hiányzó) ágyú hivatott védeni.
 
Kiváncsísággal telve léptem be a kapun. Az eddig látott középkori városok látnivalói meghaladták várkozásaimat. Vajon itt mi vár rám?
 
Üzletekkel teli szûk utcák, keskeny sikátorok,
 
Kõfalak, csrepekben buja zöld növények
 
mesekönyvbe illõ részletek,
 
hangulatos terek,
 
és az elmaradhatatlan templom.
 
A temetõt õrzõ sziklák háborítatlan nyugalmat biztosítanak az ide temetett embereknek.
 
A város úgy épült, hogy a szûk utcákból nem lehet a tengert látni. A házak vastag falai védik a belsõ részek nyugalmát. A bejárat mellett azonban le lehetett lesni a szépen gondozott parkra.
 
A séta véget ért. Visszanézve még egy búcsú pillantást vetettem a keskeny utcácskákra
 
a turistákat csábító üzletekre.
 
Monaco felé  indulva, a párás idõben a kocsiból vissza vissza nézve, EZE  egyre távolodott. Véleményünk egyöntetû:  Hegytetõre épült mesevárost láttunk.
 
P.R.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol