.

Fontos bolygót találtak a Tejúton
Két csillagászcsoport forradalmi felfedezést tett: két új bolygót észleltek. A szakemberek szerint az észlelés óriási áttörést hozhat a földön kívüli létformák keresésében.


A most észlelt égitestek egyike egy, a Földtől nagyjából 39 fényévnyire található kőzetbolygó, a másik a Naprendszer peremén. A tanulmány szerzői és független kutatók egyaránt úgy látják, hogy az észlelés hatalmas tudományos előrelépést jelent.

A csillagászat és az asztrofizika azért akar ilyen bolygókat találni, mert szeretnének egy másik Földre lelni. Ennek részben az az oka, hogy végső soron szeretnénk életet találni az univerzumban. Ez a kérdés mindenkit foglalkoztat

– mondta Brad Tucker csillagász, aki nem vett részt a kutatásban.

Így nézhet ki egymás mellett a Gj 1132b és a csillaga
Így nézhet ki egymás mellett a Gj 1132b és a csillaga  (Grafika: NASA)

Az újonnan felfedezett kőzetbolygó a Tejútrendszer peremén található. A GJ 1132b katalógusjelű bolygó nagyjából akkora, mint a Föld. A kutatók azt mondják, a bolygó kis mérete és viszonylagos közelsége megkönnyíti a tanulmányozását is.

A GJ 1132b vitathatatlanul a legfontosabb bolygó, amit valaha találtak a Naprendszeren kívül

– mondta Drake Deming, a Marylandi Egyetem csillagásza. Megjegyezte, hogy a GJ 1132b pályája szerencsére lehetővé teszi, hogy a csillagászok sosem látott alapossággal vizsgálják a bolygót.

A GJ 1132b átmérője csupán 16 százalékkal nagyobb, mint a Földé, de egy olyan vörös törpecsillag körül kering, aminek a mérete csupán egyötöde a Napénak. A felszíni hőmérsékletét 260 Celsius-fokra becsülik. Bár ez túl forró ahhoz, hogy folyékony víz lehessen a felszínén, valamilyen primitív légköre még lehet. (Bár az ilyen megállapításokkal is óvatosan kell bánni, mióta a Plútóról kiderült, hogy meglepően összetett légköre van.)

Ugyanakkor a bolygó nem azért fontos, mert közvetlenül ott akarják megtalálni az életet. A GJ 1132b azért kiemelkedő jelentőségű, mert

  • egész közel van
  • kis fényű csillag körül kering
  • és valószínűleg van valamilyen légköre.

Vagyis ez a bolygó minden eddig talált exobolygónál alkalmasabb arra, hogy a csillagászok a már rendelkezésre álló eszközökkel, és a jövőben megjelenő újakkal (például a James Webb űrteleszkóppal, vagy a tervezett földi óriásteleszkópokkal) megvizsgálhassák. A légköri összetételt lehet majd jól tanulmányozni, sőt még exoholdak figyelésére is van egy kis esély. A színképelemzés segítségével végzett légkörmegfigyelés persze még mindig dobhatja azt az eredményt, hogy a kíméletlen körülmények ellenére van valamilyen, egészen alacsony rendű élet mégis létezhet a bolygón.
Az ember az életet csak saját környezete szerint tudja elképzelni, pedig lehet, hogy más körülmények másfajta életet teremtettek.

A Naprendszer nagy kóborlója

A másik bejelentés a Naprendszer legtávolabbi ismert égitestjének felfedezéséhez kapcsolódik. A kisbolygót V774104 néven katalogizálták. Az átmérője 500-1000 kilométer, és 14,5 milliárd kilométerre van a Naptól. (Az összehasonlítás kedvéért: a Föld–Nap-átlagtávolság 149 millió kilométer.) A felfedezést, mint a BBC írja, az amerikai csillagászok társaságának washingtoni éves tanácskozásán jelentették be.- írja az index

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol