.

Fontos bolygót találtak a Tejúton
Két csillagászcsoport forradalmi felfedezést tett: két új bolygót észleltek. A szakemberek szerint az észlelés óriási áttörést hozhat a földön kívüli létformák keresésében.


A most észlelt égitestek egyike egy, a Földtől nagyjából 39 fényévnyire található kőzetbolygó, a másik a Naprendszer peremén. A tanulmány szerzői és független kutatók egyaránt úgy látják, hogy az észlelés hatalmas tudományos előrelépést jelent.

A csillagászat és az asztrofizika azért akar ilyen bolygókat találni, mert szeretnének egy másik Földre lelni. Ennek részben az az oka, hogy végső soron szeretnénk életet találni az univerzumban. Ez a kérdés mindenkit foglalkoztat

– mondta Brad Tucker csillagász, aki nem vett részt a kutatásban.

Így nézhet ki egymás mellett a Gj 1132b és a csillaga
Így nézhet ki egymás mellett a Gj 1132b és a csillaga  (Grafika: NASA)

Az újonnan felfedezett kőzetbolygó a Tejútrendszer peremén található. A GJ 1132b katalógusjelű bolygó nagyjából akkora, mint a Föld. A kutatók azt mondják, a bolygó kis mérete és viszonylagos közelsége megkönnyíti a tanulmányozását is.

A GJ 1132b vitathatatlanul a legfontosabb bolygó, amit valaha találtak a Naprendszeren kívül

– mondta Drake Deming, a Marylandi Egyetem csillagásza. Megjegyezte, hogy a GJ 1132b pályája szerencsére lehetővé teszi, hogy a csillagászok sosem látott alapossággal vizsgálják a bolygót.

A GJ 1132b átmérője csupán 16 százalékkal nagyobb, mint a Földé, de egy olyan vörös törpecsillag körül kering, aminek a mérete csupán egyötöde a Napénak. A felszíni hőmérsékletét 260 Celsius-fokra becsülik. Bár ez túl forró ahhoz, hogy folyékony víz lehessen a felszínén, valamilyen primitív légköre még lehet. (Bár az ilyen megállapításokkal is óvatosan kell bánni, mióta a Plútóról kiderült, hogy meglepően összetett légköre van.)

Ugyanakkor a bolygó nem azért fontos, mert közvetlenül ott akarják megtalálni az életet. A GJ 1132b azért kiemelkedő jelentőségű, mert

  • egész közel van
  • kis fényű csillag körül kering
  • és valószínűleg van valamilyen légköre.

Vagyis ez a bolygó minden eddig talált exobolygónál alkalmasabb arra, hogy a csillagászok a már rendelkezésre álló eszközökkel, és a jövőben megjelenő újakkal (például a James Webb űrteleszkóppal, vagy a tervezett földi óriásteleszkópokkal) megvizsgálhassák. A légköri összetételt lehet majd jól tanulmányozni, sőt még exoholdak figyelésére is van egy kis esély. A színképelemzés segítségével végzett légkörmegfigyelés persze még mindig dobhatja azt az eredményt, hogy a kíméletlen körülmények ellenére van valamilyen, egészen alacsony rendű élet mégis létezhet a bolygón.
Az ember az életet csak saját környezete szerint tudja elképzelni, pedig lehet, hogy más körülmények másfajta életet teremtettek.

A Naprendszer nagy kóborlója

A másik bejelentés a Naprendszer legtávolabbi ismert égitestjének felfedezéséhez kapcsolódik. A kisbolygót V774104 néven katalogizálták. Az átmérője 500-1000 kilométer, és 14,5 milliárd kilométerre van a Naptól. (Az összehasonlítás kedvéért: a Föld–Nap-átlagtávolság 149 millió kilométer.) A felfedezést, mint a BBC írja, az amerikai csillagászok társaságának washingtoni éves tanácskozásán jelentették be.- írja az index

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china