.

Folyóban landoltak a Boeing 737-esek
A Boing 737-esek jól voltak rögzítve, a vonatot jól irányították, mégis kisiklott a vasúti szerelvény

A sínek deformációja okozta azt a vasúti balesetet, amelynek következtében a Boeing elvesztett hat csaknem kész 737-es törzset.

A kansasi Wichita és a Wasington állambeli Renton között közlekedő tehervonat a Sziklás hegység egyik lakatlan övezetében siklott ki, három törzs a meredek partról belesett a Clark Fork folyóba, de másik három is megsérült.  Valamennyit szét kellett darabolni, egyik sem maradt alkalmas arra, hogy repülőgépet építsenek belőle.
Valószínű síndeformációt a baleset okaként a szövetségi vasúti hatóság állapította meg. A baleset még júliusban történt, de az eset kivizsgálása vizsgálat mostanáig tartott. A Boeing nem óhajtotta kommentálni a kiadott jelentést, amely szerint nem történt semmiféle hiba sem a vonat irányításában, sem a törzsek rögzítésében a Spirit Aerospace wichitai telepén.
A 737-esek törzsének szállítása évtizedek óta balesetmentesen zajlik a Montana Rail Link kezelésében lévő, mintegy 2890 kilométernyi vasútvonalon, amelyet a vasúttársaság szerint igen sűrűn ellenőriznek és évente több millió dollárt fektetnek a karbantartására. Egyetlen korábbi esetben sérültek törzsek szállítás közben, de az a siklás egy tornádó következménye volt.

A repülőgépgyártó a maga közleményében csak annyit állapít meg, hogy a beszállítói hálózat minden részével megfelelően jó a cég kapcsolata ahhoz, hogy a jövőbeli kockázatokat előre lehessen jelezni.

A 737-es törzsek szállítása egyébként nem sokkal a baleset után újra megindult a vonalon, és a keskenytörzsű gépek évi kibocsátási keretszáma sem változott. A menetrend egyébként mindenképp sűrűsödik, hiszen a gyártást a Boeing a mostani havi negyvenkettőről 2017-ben negyvenhétre, 2018-ban pedig már ötvenkettőre fogja emelni – azokban az években már az új MAX-változat törzseit is le kell szállítani a kansasi cégnek a rentoni összeszerelőhöz.

IHO.hu
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol