.

A Földözi-tenger hőmérséklete egyes helyeken 5 fokkal is melegebb az ilyenkor szokásosnálForrás:  https://www.malagahoy.es/malaga/temperaturas-agua-mar-grados-media-malaga_0_1813020502.html

Malaga 

A Földközi-tenger vize melegszik a leggyorsabban

Annak ellenére, hogy a Földközi-tenger a világ óceánfelszínének kevesebb mint 1%-át teszi ki, a tengeri biodiverzitás egyik fő gyűjtőhelye, ahol a világ tengeri fajainak 4%-18%-a él. Ugyanakkor a leggyorsabban felmelegedő tengerek és óceánok listájának az élén áll. A rendelkezésre álló legfrissebb tudományos publikációk szerint a Földközi-tenger felszíni hőmérséklete 1982 és 2018 között évtizedenként 0,4 Celsius-fokkal emelkedett. Éves szinten az elmúlt évtizedben mintegy 0,05C-kal emelkedett, és a lassulásnak semmi jele. 
Malaga és környéke sem marad ki ebből a jelenségből. Az Aula del Mar Mediterráneo alapítvány elnöke , Juan Antonio López elmondja, hogy a jelenség nem egységes. Leginkább az Atlanti-óceánhoz való közelség határozza meg tenger hőmérsékletét.
Általában minél közelebb van az Atlanti-óceánhoz, a víz annál hidegebb és minél közelebb van a Földközi-tenger keleti medencéjéhez, a víz annál melegebb. 
 


A Földközi-tenger felmelegedése miatt a tengeri fajok több tíz méterrel mélyebbre, a hidegebb vizekbe vándorolnak,

Ezen a szerdán a nyugati területen (Manilvától Malagáig ) " 20° és 23° között" ingadozott a felszíni hőmérsékletet, míg a keleti részen (Rincón de la Victoria és Nerja között) " 24° és 25° közötti hőmérsékleteket mértek.
A malagai partvidék előnyökkel rendelkezik "a Gibraltári-szoros közelségének köszönhetően", amely frissebb áramlatokkal látja el a partjait nem úgy, mint például "Murcia, Valencia és a Baleár-szigeteket, ahol a vizek melegebbek. 

Országos szinten a Spanyolország körüli tengerek hőmérsékletei átlagosan 24,6°-fokig emelkedtek az elmúlt napokban, ami 1940 óta példátlan.
A meleget kevésbé tűrő halak egyre mélyebbre vándorolnak ám van egy határ meddig mehetnek.  Ez a határ pedig a tengerfenék. Már látjuk ezt a mélytengeri halak esetében, mint amilyen a tőkehal, amelynek egyedszáma csökken, valószínűleg azért, mert már nem tud mélyebbre menni”
A következő években kiderül, a Földközi-tenger élővilága miként fog alkalmazkodni a melegebb vizekhez.
Torremolinos strandján sokan élvezik a langyos vizet
 

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol