.

Földönkívüli anyagból készült tárgyakat találtak SpanyolországbanVillena egy spanyol város, Alicante tartományban, az Atalaya-várkastélyról és a villenai kincsleletről nevezetes.
 
Villena kincsét 1963-ban fedezték fel a mai Kelet-Spanyolország területén. Az 59 darabból álló lelet különösen értékes
 
 
de a legértékesebb az a két tárgy ami vasat tartalmaz. Ezek voltak a legrégebbi vasdarabok, amelyeket az Ibériai-félszigeten találtak, és legalább 3000 évvel korábbiak. Az egész leletegyüttes eredete elég titokzatos, tekintve, hogy nem ismert az őket létrehozó civilizáció. Ezek a bronzkori dísztárgyak a felhasznált vasdarabokkal csak elmélyítették a rejtélyt. 
 

A vas értékesebb volt mint az arany


Vasból készült karkötő
 
Manapság a vas hétköznapi anyagnak számít, amelynek különösebb értéke nincs. A bronzkorban azonban elképesztően ritka és ezért nagyon értékes fém volt azon egyszerű oknál fogva, hogy senki sem volt képes vasat előállítani. Egyetlen lelőhelye volt a felhasználható vasnak: az égből hulló vasmeteoritok. Ezek pedig akadtak szerte Európában és a nagyvilágban.

A leghíresebb példa vasmeteoritból készült eszközre Tutanhamon tőre. Az, hogy ezt a tőrt a fáraó birtokolta mutatja, hogy a vasnak mekkora értéke volt akkoriban


Az egyik vasból készült tagja a leletegyüttesnek egy részben aranyozott félgömb, míg a másik egy karkötő. Senki sem tudja, hogy mire használták őket, ám azt igen, hogy a nyersanyaguk meteorvas volt.

Az égből érkezett vas jól ellenáll a korróziónak magas nikkeltartalma miatt.
 
Forrás: https://www.iflscience.com/iron-from-space-helps-settle-age-of-one-of-spains-greatest-treasures-72865
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol