.

A Földön alig maradt érintetlen természetes területFöldünkön csak 3 százalék az eredeti, érintetlen vadon

 

Műholdas felvételek alapján eddig úgy becsülték, hogy a Föld felszínének 20-40 százaléka még viszonylag jó állapotban van, és nem érintette mélyebben az emberi tevékenység, de egy friss tanulmányban a kutatók arra jutottak, hogy jóval nagyobb a baj, mint eddig hitték. Az ökoszisztémák állapotát a magasból ugyanis nem lehet megfelelően felmérni: könnyen lehet, hogy az erdő vagy a szavanna érintetlennek látszik, mégis kulcsfontosságú fajok hiányoznak belőle.

Eddig a Föld szárazföldi felszínének nagyjából 20 százalékát tartották érintetlen vadonnak.  Oyan területnek  amelyen nincsenek épületek,  és megőrizte  eredeti élővilágát.

A tanulmányban a korábbi emberi természetkárosításról készült felméréseket vetették össze azokkal a térképekkel, amelyek azt jelölték, hogy hol halt ki vagy ritkult meg az adott területeken őshonos, kulcsfontosságúnak tartott állatok állománya. Mivel több olyan állatot is bevontak a vizsgálatba, amelyek már rég eltűntek az adott területről, illetve a pontos elterjedésükről nem maradt fenn megbízható adat, más kutatók szerint a mostani 3 százalékos becslés túl alacsony.

Az 5 érintetlen terület

Ehhez persze először nem árt tisztázni, hogy mi is tekinthető érintetlennek. Andrew Plumptre, a tanulmány vezető szerzője és társai szerint az a terület, ahol 1500 óta ugyanolyan létszámban ugyanazok a fajok élnek, elfogadható érintetlennek – és ilyenből nem sok akad. 

A definíció szerint érintetlennek fogadható el a Nouabale-Ndoki Nemzeti Park Kongóban, a Szerengeti-Ngorongoro Tanzániában, az Alto Rio Negro Amazóniában, Szibéria egyes vidékei és a Kawésqar Nemzeti Park Chilében. Ezek közül egyes területek védettek, de ebből kevés van: csak az érintetlennek tartott vidékek 11 százaléka részesül speciális védelemben, így a kutatók azt javasolják, hogy a többi részre is terjesszék ki a védelmi intézkedéseket. Plumptre szerint a vagy a vadászat, vagy az invazív fajok ritkították meg leginkább az őshonos fajok állományát – ez utóbbiak tehetők felelőssé azért, hogy Ausztráliában nem maradt már érintetlen terület.

20 százalékos cél

A tanulmány helyzetértékelése szerint a helyzet siralmas, de lehet rajta javítani: a hiányzó fajok, például farkasok visszatelepítésével növelhető a biodiverzitás, megfelelő telepítési programok esetén pedig akár a Föld 20 százalékán is helyreállítható lenne a rend. 

Yellowstone farkas

Plumptre pozitív példaként hozta fel az amerikai Yellowstone parkban végrehajtott farkastelepítési programot, amiről már korábban kiderült, hogy a farkasokon kívül a fáknak, a cserjéknek és a talajnak is hasznos. 

Pierre Ibisch, az Eberswalde Egyetem ökológusa szerint a tanulmány túl optimista: néhány faj visszatelepítése szerinte nem oldhatja meg a problémát, legalábbis a globális felmelegedés mellett nem, Plumptre és társai ugyanis ezt nem vették figyelembe a 20 százalékos cél kitűzésekor. 

Forrás: Qubit

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china