.

A Földközi-tenger felmelegedése végzetes hatásokkal járMíg a nyaralók a földközi-tengeri nyár melegét élvezik, a klímatudósok arra figyelmeztetnek, hogy végzetes következményekkel járhatnak a tengeri élővilágra az erős hőhullámok. Malaga melletti tengerpart a nyári szezonban


A meteorológusok szerint Barcelonától Tel-Avivig 2022-ben rendkívüli hőmérséklet-emelkedésnek voltunk tanúi, ami nyári időszakban szokásosnál három-öt Celsius-fokkal volt melegebb. A víz hőmérséklete bizonyos napokon rendre meghaladta a 30 fokot.

A Földközi-tenger európai és más országaiban tapasztalható szélsőséges kánikula tavaly nyáron a címlapokra került, de az emelkedő tengeri hőmérsékletet nem láthatattuk, és nem is gondolunk rá.

A tengeri hőhullámokat az óceáni áramlatok okozzák, amelyek meleg vizű területeket hoznak létre. Az időjárási rendszerek és a légkör felmelegedése is több fokkal növelheti a víz hőmérsékletét. hasonlóan szárazföldi társaikhoz., A tengeri hőhullámok is egyre hosszabbak, gyakoribbak és intenzívebbek  voltak az ember által előidézett klímaváltozás miatt.

Masszív pusztulás

A helyzet nagyon aggasztó – mondja Joaquin Garrabou, a barcelonai Tengertudományi Intézet kutatója. „Túlságosan is szembemegyünk a dolgokkal. A lehető leghamarabb lépéseket kell tennünk a klímakérdések kezelésére.”

Garrabou tagja annak a csapatnak, amely nemrégiben jelentést tett közzé a Földközi-tenger 2015 és 2019 közötti hőhullámairól. A jelentés szerint ezek a jelenségek a tengeri fajok masszív pusztulásához vezettek.

A Global Change Biology folyóiratban megjelent tanulmány szerint körülbelül ötven faj, köztük korallok, szivacsok és hínárok érintettek ebben a Földközi-tenger partjának több ezer kilométeres szakaszán.

Keleten rosszabb a helyzet, de mindjárt nyugaton is nagyon rossz lesz

A Földközi-tenger keleti medencéjében különösen szörnyű a helyzet.

Izrael, Ciprus, Libanon és Szíria vizei „egyértelműen a Földközi-tenger legforróbb pontjai” – mondta Gil Rilov, az izraeli Oceanográfiai és Limnológiai Kutatóintézet tengerbiológusa, a jelentés egyik társszerzője. A tenger átlaghőmérséklete tartósan 31 Celsius-fok felett volt.

Ezek a felmelegedő tengerek sok őshonos fajt sodornak veszélybe, „mert minden nyáron túllépik az optimális hőmérsékletet” – mondta.

A tudós kollégáival együtt a biológiai sokféleség csökkenésének szemtanúja, előrejelzésük szerint ugyanez lesz a helyzet az elkövetkező években nyugatabbra is a Földközi-tengeren, Görögországnál, Olaszországnál és Spanyolországnál.

Garrabou rámutat, hogy a tengerek nagy szolgálatot tettek a bolygónak azzal, hogy elnyelték a föld hőfeleslegének kilencven százalékát, valamint a szén-, olaj- és gáztermelés során a légkörbe kibocsátott szén-dioxid harminc százalékát. Ez a szénelnyelő hatás védi meg a bolygót a még durvább éghajlati hatásoktól.

Ez azért volt lehetséges, mert az óceánok és a tengerek egészségesek voltak, mondja Garrabou.

„De most egészségtelen és működésképtelen állapotba sodortuk őket” – teszi hozzá.

Az emberi tevékenység visszafogása adhat esélyt

Mivel a föld üvegházhatásúgáz-kibocsátását drasztikusan csökkenteni kell, ha a tenger felmelegedését vissza akarjuk szorítani, az óceánkutatók kifejezetten azt szeretnék, ha a hatóságok garantálnák, hogy a tengeri területek harminc százaléka védett legyen az emberi tevékenységtől, például a halászattól. Ez esélyt adna a fajoknak arra, hogy magukhoz térjenek és szaporodjanak.

Jelenleg a Földközi-tenger területének mintegy nyolc százaléka áll védelem alatt.

Garrabou és Rilov szerint a politikai döntéshozók nagyrészt nincsenek tisztában a Földközi-tenger felmelegedésével és annak drámai hatásaival.

„Tudósként a mi dolgunk felhívni erre a figyelmüket, hogy elgondolkodhassanak rajta” – mondta Rilov.

Ördögi kör

Hőhullámok akkor fordulnak elő, ha a különösen meleg időjárás tovább tart bizonyos számú napnál, eső nélkül vagy kevés széllel. A szárazföldi hőhullámok elősegítik a tengeri hőhullámok kialakulását, és a kettő ördögi, melegítő körben táplálja egymást.

A szárazföldi hőhullámok mindennapossá váltak a Földközi-tenger számos országában, drámai mellékhatásokkal – erdőtüzekkel, aszályokkal, a termés megsemmisülésével és kínzóan magas hőmérséklettel.

De a tengeri hőhullámok is súlyos következményekkel járhatnak a Földközi-tengerrel határos országokra és az ott élő több mint ötszázmillió emberre, ha nem kezelik a kérdést rövid időn belül – állítják a tudósok. A halállomány kimerül, és a turizmust is hátrányosan érinti, hogy a pusztító viharok gyakoribbá válhatnak a szárazföldön.

Annak ellenére hogy a Földközi-tenger a világóceán felszínének kevesebb mint egy százalékát teszi ki, a tengeri biodiverzitás egyik fő tárhelye, a világ ismert tengeri fajainak négy–tizennyolc százaléka megtalálható benne.

A leginkább érintett fajok némelyike kulcsfontosságú a tengeri élőhelyek működésének és sokféleségének megőrzéséhez. Veszélybe kerülhetnek az olyan fajok, mint a Posidonia oceanica tengerifűrétek, amelyek hatalmas mennyiségű szén-dioxidot tudnak elnyelni, és menedéket nyújtanak a tengeri élőlényeknek, vagy a korallzátonyok, amelyek vadon élő állatoknak is otthont adnak.

A természet egésze túléli, de mi lesz az emberrel?

Garrabou szerint a fajokra halálos hatásokat a felszín és a 45 méteres mélység között figyelték meg, az utóbbi mélységben már  tapasztalták a jelenséget. A hőhullámok a Földközi-tenger felszínének több mint kilencven százalékát érintették.

A legfrissebb tudományos jelentések szerint a Földközi-tenger felszíni hőmérséklete 1982 és 2018 között minden évtizedben 0,4 fokkal nőtt. Évente ez körülbelül 0,05 Celsius-fokot jelentett az elmúlt évtizedben, anélkül hogy a javulás bármilyen jele mutatkozna.

Szakértők szerint még a töredékfokok is katasztrofális hatással lehetnek az óceánok egészségére.

A tanulmány szerint a nyolcvanas évek óta nőtt az érintett terület, mára a Földközi-tenger nagy részét lefedi.

„A kérdés nem a természet túléléséről szól, mert a biológiai sokféleség megtalálja a módját a fennmaradásnak a bolygón – mondja Garrabou. – A kérdés az, hogy ha ebben az irányban haladunk tovább, lehet, hogy a társadalmunknak, az embereknek nem lesz hol élniük.”

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china