.

A Földközi-tenger felmelegedése súlyos következményekkel járMíg a nyaralók a földközi-tengeri nyár melegét élvezik, a klímatudósok arra figyelmeztetnek, hogy végzetes következményekkel járhatnak a tengeri élővilágra az erős hőhullámok.


A meteörológusok szerint Barcelonától Tel-Avivig rendkívüli hőmérséklet-emelkedésnek vagyunk tanúi, az év ezen időszakában szokásosnál három-öt Celsius-fokkal van melegebb. A víz hőmérséklete bizonyos napokon rendre meghaladja a 30 fokot.
"A helyzet nagyon aggasztó" – mondja Joaquim Garrabou, a barcelonai Tengertudományi Intézet kutatója. A jelentése szerint ezek a jelenségek a tengeri fajok masszív pusztulásához vezettek.
A Global Change Biology folyóiratban megjelent tanulmány szerint körülbelül ötven faj, köztük korallok, szivacsok és hínárok érintettek ebben a Földközi-tenger partjának több ezer kilométeres szakaszán.
 


Kipusztuló félben a tengeri aljnövényzet


A Földközi-tenger keleti medencéjében különösen szörnyű a helyzet.


A kékkel jelölt területeken a víz felszíni hőmérséklete meghaladja a 30 fokot.

Izrael, Ciprus, Libanon és Szíria vizei „egyértelműen a Földközi-tenger legforróbb pontjai” – mondta Gil Rilov, az izraeli Oceanográfiai és Limnológiai Kutatóintézet tengerbiológusa, a jelentés egyik társszerzője. A tenger átlaghőmérséklete ott most folyamatosan 31 Celsius-fok felett van.
A tudós kollégáival együtt a biológiai sokféleség csökkenésének szemtanúja, előrejelzésük szerint ugyanez lesz a helyzet az elkövetkező években nyugatabbra is a Földközi-tengeren, Görögországnál, Olaszországnál és Spanyolországnál.
 

Garrabou rámutat, hogy a tengerek nagy szolgálatot tettek a bolygónak azzal, hogy elnyelték a föld hőfeleslegének kilencven százalékát, valamint a szén-, olaj- és gáztermelés során a légkörbe kibocsátott szén-dioxid harminc százalékát. Ez a szénelnyelő hatás védi meg a bolygót a még durvább éghajlati hatásoktól.

Ez azért volt lehetséges, mert az óceánok és a tengerek egészségesek voltak, mondja Garrabou.

„De most egészségtelen és működésképtelen állapotba sodortuk őket” – teszi hozzá.
 

Garrabou és Rilov szerint a politikai döntéshozók nagyrészt nincsenek tisztában a Földközi-tenger felmelegedésével és annak negatív hatásaival.

„Tudósként a mi dolgunk felhívni erre a figyelmüket, hogy elgondolkodhassanak rajta” – mondta Rilov. -írja a szabadeurópa.hu

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol