.

A Föld közelében húzott el valami, ami mesterséges tárgy is lehetAz elmúlt hetekben komoly izgalomban tartotta a tudományos világot (és a csillagászatért rajongókat egyaránt) az az égitest, ami a tavalyi évben tűnt fel a Nap közelében. Az 'Oumuamua a Naprendszerünkön kívülről érkezett, és hivatalosan üstökösként vették nyilvántartásba. Csakhogy a Harvard kutatói szerint talán mesterséges, földönkívüli eredetű tárggyal állunk szemben.


Oumuamua: mesterséges, vagy természetes?
 

Az állítást arra alapozták, hogy az Oumuamua egy üstököstől teljesen szokatlan módon hirtelen felgyorsult. A magyarázat szerint a viselkedéséért egy napvitorla lehet a felelős, ami már a Földön is működik, igaz, itt még csak kísérleti fázisban. A technológia lényege, hogy a csillag fényének nyomását használják fel az energiaellátáshoz, épp úgy, ahogy a vitorlás kihasználja a szelet. Ha ez bebizonyosodik, akkor egyértelmű, hogy a Oumuamua mesterséges eredetű.

A napokban újabb érdekesség derült ki az Oumuamuáról, igaz, egyelőre ez sem visz közelebb a megoldáshoz. A NASA szakemberei szerint mivel a Spitzer űrtávcső infravörös érzékelői nem tudták bemérni az égitestet, ezért az igen kicsi. Méretét tekintve valószínűleg 800 méternél (fél mérföldnél) is kisebb, az átmérője pedig nem lehet több 439 méternél (1440 lábnál), de az is lehet, hogy csupán 98 méteres (320 láb).

Emellett azt is észrevették, hogy az üstökös nagyon erős fényvisszaverő felülettel bír. A kutatók szerint 10x több fényt ver vissza, mint bármelyik üstökös, amit a Naprendszerben ismerünk. Azt viszont senki sem tudja, hogy ezt mi okozhatja.

Az is elképzelhető, hogy a Naphoz közel érve a felszíni porréteg eltűnt róla, majd a felszín alól előtörő gázok hó- és jégréteget hoztak létre a felszínén. Ez a Naprendszerünk üstököseivel is megtörténhet, igaz, nem ilyen mértékben.


Oumuamua pályája

A legfőbb probléma, hogy az Oumuamua mostanra túlságosan messzire jár tőlünk. Nagyjából olyan távolságra van a Naptól, mint a Szaturnusz, így a teleszkópokkal nem lehet megfigyelni. Éppen ezért egyelőre a válaszokra is várni kell – kérdés persze, hogy lesznek-e egyáltalán valaha.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol