.

Fokozatosan tesszük tönkre a Földközi-tengertÉvente több mint 200 ezer tonna műanyag kerül a Földközi-tengerbe


A teljes szemét 94 százalékát rosszul kezelt hulladékból származó mikroműanyag adja. Miután belekerül a tengerbe, a hullámzás szétmorzsolja és mikroműanyaggá, vagyis 5 milliméteresnél kisebb részecskévé válnak, ami az üledékbe kerül. 
 

A becslések szerint a Földközi-tengerben eddig több mint egymillió tonna műanyag halmozódott fel. A műanyagszennyezés hosszú távú károkat okozhat a szárazföldi és vízi ökoszisztémában és a biodiverzitásban. A tengeri állatok beleakadhatnak vagy lenyelhetik a műanyagszemetet, végül kimerültség vagy éhezés következtében pusztulnak el.


Ez a szennyezés különösen veszélyes az olyan félig zárt tenger esetében, mint amilyen a Földközi-tenger, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) jelentése szerint.
A vizsgálat nyilvánvalóvá teszi, hogy a jelenlegi és a tervezett intézkedések nem elegek ahhoz, hogy csökkentsék a szemétszivárgás mértékét és megakadályozzák annak hatásait - mondta Minna Epps, az IUCN tengeri és sarkvidéki globális programjának igazgatója.
 
 
Egyiptom évi mintegy 74 ezer, Olaszország évi 34 ezer, Törökország évi 24 ezer tonnányi szemetet enged a Földközi-tengerbe, nagyrészt a nagy mennyiségű rosszul kezelt műanyag és a nagyszámú tengerparti lakosság miatt. 

Évente csaknem 50 ezer tonnával lehetne csökkenteni a Földközi-tengerbe kerülő hulladék mennyiségét, ha fejlesztenék a hulladékkezelést a 100 legszennyezőbb nagyvárosban.

A környezet szennyezésével magunk alatt vágjuk a fát és nem kell sok idő hozzá, hogy a tiszta vizű tengerből szeméttelepet csináljunk. 

(Forrás: MTI)

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol