.

Fogyatkoznak a templomba járó katolikusok SpanyolországbanEurópában a múlt század kezdete óta drasztikusan csökkent a magukat aktív katolikusnak vallók száma.


Amig 1910-ben az öreg kontinens adta a világ katolikusainak 64 százalékát, addig egy évszázaddal később ez az arány 24 százalékra csökkent. Legtöbb katolikus lakossággal (87%) Lengyelország rendelkezik. Utána következik: Olaszország (78%),  Portugália (77%), Spanyolország (60%), de még Magyarországon is viszonylag magas (56%) az arány.

A vallás háttárbe szorulása, a hithű katolikusok számának csökkenése jellemzi az ateista világ térhódítását.
Sokáig a világ legkatolukisabb országának tartott Spanyolországban is hatott ez a tendencia.

Aragóniai Ferdinándnak és Kasztíliai Izabellának, a “katolikus királyoknak” a mórok és a zsidók kiűzéséenek valamint a szentek mondott inkvizíciós hivatal tevékenységének köszönhetően a XV. század végétől Spanyolország teljes mértékben katolikus ország volt. Ez a helyzet mára jelentősen változott.

Annak ellenére hogy a lakosság 60%-a jelenleg is katolikusnak vallja magát, igencsak eltávolodtak az aktív katolikus hitélettől. A családok a gyermekeket még megkeresztelik, de már nem helyeznek hangsúlyt a további vallásos nevelésre.

A spanyol szociológiai kutatóközpont (CIS) felmérése szerint a spanyoloknak már csak az egyharmada buzgó katolikus, de ennél is kevesebben: 22,7 százaléknyian járnak templomba.

Katalóniában a hívőknek ma már csak alig több mint 10 százaléka vesz részt a szentmiséken, míg Baszkföld déli részén még valamelyest tartja magát a katolikus vallás: az ott élőknek 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy aktív vallásos életet él.– idézi a Pew Rasearch felmérését a Katolikus.ma

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china